
1. Pudota sisälämpöä. Jo asteenkin pudotus näkyy sähkölaskussa vuositasolla. Jos mökissä ei ole sähkölaitteita tai jäätyviä putkia, voit miettiä, kannattaako sinun lämmittää sitä lainkaan tai riittäisikö vain hiukan ulkoilmaa korkeampi sisälämpö eli kuivanapitolämmitys.
2. Ohjaa etänä. Säädä sähkölämmittimiä ajastimilla tai kalenteriohjauksella niin, että lisäät lämpöä vasta, kun oikeasti olet menossa mökille. Voit ohjata myös monia ilmalämpöpumppuja matkapuhelimella.
3. Malttia vedenlämmitykseen. Älä lämmitä varaajan vettä harakoille, vaan ainoastaan mökkeillessäsi. Tunnin lämmitys kuluttaa noin 20–30 kWh. Nosta mökille saapuessasi vedenlämpö vähintään 65 asteeseen parin tunnin ajaksi, jotta legionella-bakteerit kuolevat.
4. Käytä oikeanlaisia lamppuja. Led-lamput ja loisteputket kuluttavat roimasti vähemmän energiaa kuin halogeenit ja hehkulamput.
5. Kytke sähkölaitteet virtakytkimiin tai jakajiin. Sähkölaitteet kuluttavat energiaa valmiustilassa. Kytke ne virtakytkimiin tai jakajiin ja katkaise virta pois lähtiessä. Yhden kytkimen katkaiseminen on helppoa ja vaivatonta. Valmiustilavirran katkaiseminen kokonaan pienentää myös tulipalon riskiä.
6. Oikea lämpö saunaan. Parhaat löylyt saa 70–80 asteessa, joten älä turhaan kuumenna sähkökiuasta liiaksi. Katkaise lämmitys, kun viimeinen on saunonut. Aikatauluta saunominen niin, että mahdollisimman moni kylpee samalla lämmityksellä.
7. Puhdista ilmalämpöpumpun suodatin. Imuroi ilmalämpöpumpun suodatin kerran kuussa. Näin se toimii tehokkaasti ja sisäilma pysyy puhtaana.
8. Sammuta ylimääräiset valot. Tyhjää huonetta ei kannata valaista. Käytä pihalla liiketunnistimia ja ajastettuja valoja.
9. Pese ikkunat. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta.
10. Vältä kuivausrumpua. Vähennä kuivausrummun käyttöä, varsinkin puolityhjänä. Kuivata pyykit narulla tai telineessä. Ulkona kesätuuli kuivattaa nopeasti.
11. Vähennä veden kulutusta. Älä esipese tai huuhtele juoksevalla vedellä. Sulje suihku saippuoinnin ja hiusten pesun ajaksi.
12. Puhdista kodinkoneet. Imuri, liesituuletin ja kylmälaitteet toimivat tehokkaasti, kun suodattimet ovat puhtaat. Muista puhdistaa myös astianpesukoneen suihkuvarret ajoittain.
13. Sulata pakastin talvella. Pakkasilla voit viedä pakasteet ulos, jotta voit sulattaa ja puhdistaa pakastimen. Sen jälkeen pakasteet voi siirtää takaisin jäisinä.
14. Kiehauta vesi keittimellä. Nopeutat ruoanlaittoa ja vähennät sähkönkulutusta, kun kiehautat keittimellä vaikkapa perunan ja pastan keittoveden.
15. Mieti uunin käyttöä. Kiertotoiminto ei vaadi uunin esilämmitystä ja paistaa tavallista alhaisemmassa lämmössä.
16. Hanki kynnysmatto. Kunnollinen kynnysmatto vähentää imuroinnin tarvetta.
17. Käytä tiivisteitä. Tiivistä ikkunat ja ovet erityisesti talveksi. Pienikin veto lisää kylmyyden tunnetta ja houkuttelee nostamaan sisälämpötilaa.
18. Jätä patterit vapaiksi. Älä peitä pattereita, vaan päästä lämpö säteilemään estoitta. Isot huonekalut hidastavat lämmön kiertämistä.
19. Pyyhi pölyt valaisimista. Puhdas pinta päästää valon parhaiten.
20. Tuuleta tehokkaasti. Kun tuuletat, käytä ristivetoa. Se on tehokasta eikä kylmennä rakenteita ja seiniä.
21. Lämmitä auto. Esilämmitetty auto kuluttaa vähemmän polttoainetta kuin kylmänä käynnistetty.
Asiantuntija: Sami Seuna, Motiva
Lähteet: Fortum ja Vattenfall