1. Joka lähtöön
Pienet koristekurpitsat ovat kuin juhlakoruja – ne tuovat syysasetelmiin sitä jotain: väriä, muotoa, särmää ja iloisuutta. Tarjolla on sekä raidallisia, yksivärisiä ja röpelöpintaisia että ufon, lusikan, munan ja pullon muotoisia lajikkeita. Tämän jutun koristekurpitsat ovat Weibullsin ’Small Fruited Formula’ -siemenpussin satoa. Samantyyppisiä lajikesekoituksia tarjoavat useimmat siemenfirmat. Ja jos innostuit koristekurpitsoista vasta nyt syksyllä, ei hätää, kaupoissa niitä myydään valmiiksi kasvatettuina ja kuivattuina. Useimmat lajikkeet on tarkoitettu ainoastaan koristeluun. Hedelmälihaa on vain nimeksi, ja sen maku on kitkerä.
2. Kelluntanäytös
Kurpitsa muuntuu kelluvaksi tuikuksi, kun koverrat sisuksen tyhjäksi. Leikkaa terävällä vihannesveitsellä tuikkukynttilän kokoinen aukko kannan puoleiseen päähän. Ole tarkkana, ettet tee aukosta liian isoa! Poista hedelmäliha lusikalla. Sytytä tuikut ja nosta veteen syysiltojen iloksi.
3. Pienestä kiinni
Jo muutama pikku kurpitsa tekee asetelman. Korissa keikistelevät raidallinen ’Flat Striped’ ja kuhmurainen Warted-tyypin koristekurpitsa.
4. Ihan ufo
Patty Pan -kurpitsat ovat paitsi koristeellisia, myös herkullisen makuisia. Ufokurpitsoiksikin kutsuttuja lajikkeita saa myös keltaisina ja vihreinä.
5. Sisustukselliset
Huolellisesti kuivattuina ja puhdistettuina koristekurpitsat voivat kestää sisällä jopa pari vuotta. Lajikkeiden kestävyydessä tosin on eroja, osa säilyy hyvänä vain yhden syksyn. Kuivatut hedelmät ovat näyttävää seuraa huone- ja ruukkukasveille, kuten tässä lankaköynnökselle ja keltakukkaiselle tulilatvalle.
Kurpitsojen värit säilyvät parhaiten, kun kuivatat hedelmiä muutaman viikon vähintään 25 asteessa, pimeässä paikassa.
6. Kaikki rinkiin
Kastanjakranssi korostaa kurpitsan pyöreyttä ja saa sen vaalean värin ikään kuin kohoamaan ylös lautaselta. Tee kastanjoihin reikä poraamalla tai hakkaamalla naula niiden läpi. Pujota kastanjat kiepille taivutettuun rautalankaan.
7. Kaveriksi krysanteemille
Syksyinen pöytäasetelma syntyy vanhoista astioista ja purkeista, kauden kukkijoista sekä hedelmistä. Olisiko väriteema tänä vuonna keltainen?
8. Kranssin kruunu
Yhdistä koristekurpitsaan syksyn kultaamista lehdistä ja värikkäistä marjoista kiedottu kranssi, niin saat syksyn puutarhajuhliin katseet kääntävän pöytäkoristeen. Kuvan kranssissa on käytetty pihlajan ja orapihlajan, ruusun, muratin sekä euroopansorvarinpensaan marjoja. Vihreyttä antavat puksipuun versot ja sammalet.
Koristekurpitsan sadonkorjuu
Koristekurpitsat kypsyvät elo–syyskuussa. Ruskettuva ja kutistuva kanta sekä kova kuori kertovat, että kurpitsa on tuleentunut ja korjuukypsä. Kokeile kuoren kovuutta varovasti, ettei hedelmään tule bakteereita ja tuholaisia houkuttelevia kolhuja. Leikkaa kurpitsa irti terävällä veitsellä tai saksilla niin, että mukaan tulee 5–10 sentin pätkä kantaa.
Pesu ja kuivatus
Pese multaiset kurpitsat lämpimällä saippuavedellä. Huuhtele ja kuivaa. Vie valoisaan, ilmavaan ja lämpimään paikkaan pintakuivatusta varten. Nosta kurpitsat sanomalehtien päälle niin, että hedelmät eivät kosketa toisiaan. Kääntele niitä päivittäin ja vaihda kostuneet sanomalehdet uusiin. Poista kaikki vioittuneet kurpitsat. Viimeistään viikon päästä hedelmien pitäisi olla pintakuivia. Siirrä ne sen jälkeen jatkokuivatukseen pimeään, kuivaan ja lämpimään paikkaan, esimerkiksi kaappiin. Pimeys estää hedelmien värejä haalistumasta. Kolmen neljän viikon päästä kurpitsat ovat valmiita käyttöön.