Voi mitä pikkuaurinkoja! 6 ideaa pääsiäisen narsissi-istutuksiin
Piha ja puutarha
Voi mitä pikkuaurinkoja! 6 ideaa pääsiäisen narsissi-istutuksiin
Kevät ja pääsiäinen ovat narsissien juhla-aikaa. Päästä värit valloilleen pimeän ja värittömän talven jälkeen ja kokoa pihaan keltaisena räiskyviä narsissi-istutuksia. Jännittävät yhdistelmät antavat tutuille narsisseille uutta twistiä.

1. Yllättävä pari

Pääsiäis- ja tetenarsissiksikin kutsuttu ’Tête-à-tête’ on pirteä kevään tuoja, joka kestää hyvin pikkupakkasiakin. Persilja pehmentää narsissien kasvutapaa ja tuo runsautta istutuksen tyvelle. Sen pyöreä lehtimuoto toistaa korin muotoa. Pääsiäisen tunnelmaa istutukseen saa sipulien kanssa saman sävyisillä munankuorilla.

2. Virvon varvon

’Ice Follies’ on näyttävyydessään yksi narsissien kuningattarista. Kukkien keskiosa vaalenee ajan kanssa lähes valkoiseksi. Tähtinarsissin juurelle istutettu lankaköynnös täydentää istutuksen ja pehmentää kuution muotoista betoniruukkua. Vapaasti asetellut pajunoksat antavat asetelmalle korkeutta ja kokoavat sen muotoa.

3. Kevätniitty vadissa

Pieni narsissiniitty syntyy vaikkapa vanhaan emalivatiin. Irrota narsissiruukuista sipulit ja istuta ne harvakseltaan vatiin. Käytä aselmassa erilaisia narsisseja. Peitä multapinta esimerkiksi sammalella ja nauti kukkivan niityn tunnelmasta ja tuoksusta.

4. Räiskyvä kukkapilvi

Ryöppyävä kukkalaatikko on ihan parasta kevättä! Kerrannaiskukkainen, matalakasvuinen narsissi ’Rip van Winkle’ ja balkaninvuokko Anemone blanda ovat kerrassaan mainio parivaljakko istutukseen. Säntillinen laatikko antaa selkeät rajat kasvutavaltaan ilotteleville kukille.

5. Klassinen kombo

Orvokit ja helmililjat ovat sopivia seuralaisia tetenarsissille kylmyyttä kestävään ruukkuryhmään. Myös rosmariini pärjää viileässä, kun totutat sen ulos vähitellen. Ruukkunarsissin voi siirtää kukinnan jälkeen ruukusta puutarhaan. Saat siitä monivuotisen ilon.

6. Simppelin suloista

Yksinkertaisen söpö asetelma syntyy vaikka kastelukannuun. Kirkkaankeltainen tetenarsissi ’Tête à Tête’ sopii kasvatettavaksi sekä sisällä että ulkona, mutta kukinta kestää pidempään viileässä. Jos haluat pitää narsisseja sisällä, siirrä ne mahdollisuuksien mukaan yöksi vilvoittelemaan parvekkeelle tai terassille. Kastele niukasti, jotta varret eivät venähdä pitkiksi. Lue lisää pikkunarsissin eli tetenarsissin kasvatuksesta ja hoidosta.

Haluatko käyttää asetelmassa kasveja luonnosta? Muistathan jokamiehenoikeudet

Kun käytät asetelmissasi luonnonmateriaaleja, palauta mieleen jokamiehenoikeudet. Metsästä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa ainoastaan maahan pudonneita käpyjä, havuja ja puiden oksia. Sammalta ja jäkälää ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Mustikan- ja puolukanvarpuja saa kerätä ilman maanomistajan lupaa pieniä määriä.

Lähde: Ympäristöministeriö

Kommentoi »