Viherpiha

6 ideaa pääsiäisen narsissi-istutukseen

Kevät ja pääsiäinen ovat narsissien juhla-aikaa. Päästä värit valloilleen pimeän ja värittömän talven jälkeen ja kokoa pihaan keltaisena räiskyvä narsissi-istutus.
Kuvat Minna Mercke Schmidt, Hanna Marttinen

Lajikkeiden runsautta

Narsisseista on jalostettu tuhansia lajikkeita. Tavallisimpia ovat yksinkertaiset keltanarsissit eli pääsiäisliljat. Tutusta narsissin kukasta poikkeavat esimerkiksi tyylikkäät mutta melko vaativat perhosnarsissit. Istutuksen kerrottukukkainen narsissi on ’Flower Parade’.

Suloiset pikkunarsissit

Keväisin ruukuissa myytävillä ’Tête à Tête’ -pikkunarsisseilla on monta kukkaa samassa varressa. Kirkkaankeltainen tetenarsissi sopii kasvatettavaksi sekä sisällä että ulkona, mutta kukinta kestää pidempään viileässä.

Jos haluat pitää narsisseja sisällä, siirrä ne yöksi vilvoittelemaan parvekkeelle tai terassille. Kastele niukasti, jotta varret eivät venähdä pitkiksi. Istuta narsissit kukinnan mentyä puutarhaan perennapenkkiin tai puiden alustalle.

Väriä sisääntuloon

Anna kevään hehkua sisääntulossa, terasseilla, patioilla ja parvekkeella. Narsissit ja orvokit ovat suloisia ja kestäviä kevään airueita. Ne sopivat aikaisiin kevätistutuksiin, sillä molemmat selviävät hyvin muutaman asteen yöhalloista. Kylmän yön jälkeen kukat näyttävät surkeilta, mutta nostavat ilman lämmetessä terhakasti päänsä pystyyn. Jos istutat samaan ruukkuun arempia lajeja, kietaise hallayön uhatessa niiden ympärille harsoa tai taittele sanomalehdestä kartio kasvien suojaksi. Sanomalehti on hyvä lämmöneriste, ja sitä on yleensä aina saatavilla.

Kevätniitty

Pieni narsissiniitty syntyy vaikkapa vanhaan emalivatiin. Irrota narsissiruukuista sipulit ja istuta ne harvakseltaan vatiin. Käytä joukossa muitakin narsisseja. Peitä multapinta sammalella ja nauti kukkivan niityn tunnelmasta ja tuoksusta.

Kylmää kestävä istutus

Tetenarsissia eivät kevään viileät säät hätkähdytä, kunhan se on pikkuhiljaa totutettu ulkonaoloon. Orvokit ja helmililjat ovat sopivia seuralaisia kylmyyttä kestävään ruukkuryhmään. Myös rosmariini pärjää viileässä, kun totutat sen ulos vähitellen. 

Ruukkunarsissi-istutuksen voi siirtää kukinnan jälkeen ruukusta puutarhaan. Saat siitä monivuotisen ilon.

Keväinen yhdistelmä

Kevätesikot ovat sievät kumppanit narsisseille. Ne eivät kestä pakkasta, mutta niiden juuret pitävät kylmästä. Laita aluslautaselle jääpaloja, niin esikot näyttävät virkistyvän silmissä. Ne ovat perennoja, joten istuta taimet kukkapenkkiin kasvualustan sulettua.

Lue lisää

Julkaistu: 25.2.2016
Kommentoi »