1. Valitse pihan tyyli
Valitse pihallesi jokin tietty teema tai tyyli – ja pidä siitä kiinni. Varmimmin onnistut tyylin valinnassa, kun suunnittelet pihan ja kodin samanhenkisiksi. Vaaleaksi rapatun suloisen pikkutalon edustalle sopii romanttinen, vanhan ajan perennoja, kuten ritarinkannuksia, pioneja, sormustinkukkia ja ruusuja, tulviva puutarha. Kasvillisuus voi olla runsasta ja ryöppyävää, kun pidättäydyt niukassa väripaletissa.
Käytä kukkapenkissä korkeintaan kolmea eri väriä vihreän lisäksi. Hillitty järjestelmällisyys varmistaa sen, että pihasi näyttää paitsi rauhalliselta, myös tilavammalta kuin onkaan. Kolme on myös sopiva määrä eri pihamateriaaleille. Valkoisen kivitalon yhteyteen sopivat vaaleat kivi- ja sorapinnat. Vaaleanharmaat metallikalusteet ovat lähes huomaamattomia kiveyksellä.
2. Hanki sopivat kalusteet
Hanki kalusteita, jotka ovat oikeassa mittasuhteessa pihan kokoon. Jyhkeä pirttiryhmä sopii isoon mökkipuutarhaan, mutta pikkupihalla se hallitsee tilaa liikaa. Suosi siroja kalusteita, joita on helppo aina tarvittaessa siirtää.
3. Suosi kaarevia muotoja
Pienet pihat ovat yleensä suorakaiteen muotoisia. Pyöreät ja kaarevat muodot vaikkapa vain pienissä yksityiskohdissa auttavat rikkomaan suorien linjojen monotonisuutta.
4. Ohjaa katse ylös
Rungolliset pikkupuut, kuten pihlajat ja syreenit, ohjaavat katsetta ylöspäin ja luovat avaruuden tuntua. Pienellä pihalla ne ovat verrattomia myös siksi, että ne eivät vie paljon tilaa sivusuunnassa. Voit esimerkiksi ulottaa terassin tai polun melko lähelle runkoja kasvin siitä kärsimättä. Kasvaessaan pikkupuiden latvukset suojaavat pihaa paahteelta ja toisinaan myös naapurien katseilta. Kenties suurimman ilon ne kuitenkin tarjoavat talvella, kun rungoille ja oksille huurtuva lumi muuttaa puut taianomaisiksi graafisiksi veistoksiksi.
5. Valitse aita huolella
Pihaa kehystävän aidan värillä on väliä. Valkoiseksi maalattu tai rapattu aita heijastaa valoa tehokkaasti, mitä kannattaa hyödyntää varjoisassa pihassa tai kun haluat korostaa tilan paahteisuutta. Valkoisen aidan edustalle sopivat tumman sävyiset kukkijat tai lehtevät lajit. Hennon hempeät kukat eivät erotu edukseen vaaleaa taustaa vasten. Jos haluat luoda vaikutelman pitkälle jatkuvasta puutarhasta, valitse aidalle tummanruskea tai -sininen väri.
6. Käytä värejä
Värit luovat tilan tuntua. Pihan perälle tai kukkapenkin takaosaan kannattaa istuttaa vaalean sävyisiä kasveja. Kuvassa esiintyvät valkoiset isosudenporkkana ja leijonankita sekä harmaat nukkapähkämö ja piikkiputki näkyvät kauas hämärässäkin ja luovat pihalla illuusion todellista suuremmasta tilasta. Myös viileät siniset kukkijat, kuten koreapiikkiputki, sopivat taustalle, missä ne näyttävät jatkuvan loputtomiin. Sen sijaan voimakkaan puna- ja oranssikukkaiset kasvit on hyvä istuttaa pihan etuosaan, sillä ne supistavat tilaa.
7. Hanki pitkäikäisiä kasveja
Valitse kasvit niin, että niistä on iloa mahdollisimman pitkään. Kiinnitä huomiota paitsi kukintaan, myös marjoihin, ruskan väreihin ja mielenkiintoiseen kasvutapaan. Ainavihantien kasvien, kuten havupensaiden ja alppiruusujen, tärkeyden huomaat viimeistään, kun kesäkeimailijoiden aika on ohi.
8. Pidä piha siistinä
Piilota työkalut, multapussit ja muut tavarat pois pihalta pyörimästä. Sotkuinen piha on kuin sotkuinen koti: paikka tuntuu kärsivän ikuisesta tilan puutteesta. Pienikin vaja tai säilytyskaappi auttaa pitämään pihan siistinä ja työkalut hyvässä kunnossa. Liitä vaja osaksi puutarhaa. Istuta koristeellisia kasveja sen ympärille – tai vaikkapa katolle.
9. Räväytä väripilkuilla
Täysin vehreä puutarha näyttää helposti yksiulotteiselta. Se kaipaa väripilkkuja. Sähäkän väriset ruukut sopivat tarkoitukseen erinomaisesti. Sommittele ruukkuja yhteen, älä sirottele hajanaisesti sinne tänne. Parista samanvärisestä ruukusta saat jo pienen kokoelman.
Käytä pihalla korkeintaan kolmea eri väriä ja materiaalia.
10. Luo korkeuseroja
Korkeuserot tuovat jännitettä ja dynamiikkaa tasaiselle tontille. Askelmien, muurien ja penkereiden avulla on myös helppo erottaa erilaisia tiloja toisistaan. Tähän riittää jo pienikin korkeusero, askelma tai kaksi. Esimerkiksi oleskelunurkkauksesta saat intiimin ja rentoutumaan houkuttelevan sopukan, kun suunnittelet sen hivenen muuta puutarhaa korkeammalle tai matalammalle. Rajaa nurkkausta kasveilla, säleiköillä tai aidalla lisätäksesi yksityisyyden tuntua.
Tilojen erillisyyttä ja erilaisuutta voi myös korostaa eri pintamateriaaleilla. Lämmin ja tasainen – joskin säännöllistä huoltoa vaativa – lautapinta on luonteva valinta oleskeluterassin lattiaksi, kestävät ja ajattomat sora ja kivilaatat sopivat kulkureittien pinnoitteeksi.
11. Viljele ruukuissa
Vihannesten, yrttien ja marjojen kasvattaminen on hauskaa ja palkitsevaa pienelläkin pihalla. Viljele hyötykasveja ruukuissa, joita aurinko hellii vähintään viisi tuntia päivässä. Lähes mikä tahansa astia kelpaa, kunhan sen salaojitus on kunnossa. Huolehdi siis, että pohjassa on reikä ja saviruukunpalasia tai sorapatja. Valitse ennemmin liian iso kuin liian pieni ruukku, ettei viljelmien kasvu muutu kituliaaksi ahtaassa tilassa.
Sopiva multa on ravinteikasta ja ilmavaa. Voit esimerkiksi sekoittaa säkeissä myytävään puutarhamultaan kompostimultaa ja hiekkaa, parisenkymmentä prosenttia kumpaakin. Lisää joukkoon kompostoitua hevosenlantaa tai kanankakkaa annosteluohjeen mukaan. Kastele säännöllisesti ja aloita viikoittainen kastelulannoitus noin kuukauden kuluttua istutuksesta.
12. Varaa poluille tilaa
Tee poluista riittävän suuria, jotta kasvit mahtuvat levittäytymään niiden päälle. Näin polkujen ilme pehmenee, elävöityy ja saa luonnollisen kaaren.
Valitse polkujen päämateriaaliksi pienikokoisia pihakiviä tai tiiliä, sillä ne saavat tilan näyttämään suuremmalta kuin se onkaan. Suuret laatat myös helposti hallitsevat pikkupihaa liikaa.
13. Hanki monikäyttöisiä kalusteita
Suosi kalusteita ja rakenteita, jotka sopivat useaan tarkoitukseen. Pitkälle ja kaarevalle matalalle penkille mahtuu istumaan yksin tai porukassa. Sitä voi myös käyttää sivupöydän tapaan alustana. Lisäksi se on kohopenkkiin istutetuille kasveille selkeärajainen reunus.
Muista jättää pihalle myös tyhjää tilaa. Hyvin suunnitellun pihan tunnistaa siitä, että sieltä on karsittu kaikki epäolennainen pois.
14. Kasvata hyötykasveja
Tuoksuista ja pienistä herkutteluhetkistä pääsee nauttimaan, kun pihalla kasvaa yrttejä ja marjakasveja. Hellyttävän ja kierrätyshenkisen koirankopin katolle istutettu timjami päätynee ihmisten ruokien maustajaksi, mutta ahomansikka- apajille saattaa koira ehättää ensin.