0(0)
Yrttimaidossa kypsennetty siika uiskentelee moderniin joulupöytään – tilliöljy kruunaa herkun
1 h 15 min
Tässä on täydellinen kalaruoka joulupöytään! Siikafileet kypsyvät pehmeiksi yrttisessä mausteliemessä, josta saa kätevästi samalla kastikkeen. Ateria on suunniteltu kahdelle, joten se on nappivalinta pieneen juhlaan.
15.11.2023
 |
Kaikkien aikojen Joulu
Reseptin ainekset
2 annosta
200 gsiikafilettä
1sipuli
2 siivuasitruunankuorta
4 rkltuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)
5 dltäysmaitoa
2laakerinlehteä
1 tlsuolaa
¼ tlmustapippuria
25 gvoita
Tilliöljy
1 dltilliä
1½ dlöljyä
Lisäksi
1 pieni keräpunasalaattia
1 rklvoita

Yrttimaidossa kypsennetty siika – ohje:

  1. Tee ensin tilliöljy. Soseuta tilli ja öljy sauvatai tehosekoittimella tasaiseksi soseeksi, noin 5 minuuttia. Laita sose tiheään siivilään ja anna öljyn valua ruoan valmistuksen ajan.
  2. Nypi fileet ruodottomiksi ja leikkaa kala kahdeksi annokseksi. Kuori ja pilko sipuli. Pese sitruunankuori ja viillä kuorimaveitsellä 2 ohutta suikaletta. Hienonna timjami.
  3. Mittaa maito korkeareunaiseen paistinpannuun. Lisää sipuli, sitruunankuoret, laakerinlehdet, yrtit ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta lientä 20 minuuttia.
  4. Siivilöi liemi, kaada se takaisin pannulle ja laita kalafileet kuumaan maitoon nahkapuoli ylöspäin. Kuumenna lähes kiehuvaksi ja ota pannu liedeltä. Peitä pannu kelmulla ja kannella ja anna kalojen kypsyä jäähtyvässä liemessä 20–30 minuuttia. Käytä halutessasi sisälämpömittaria. Kala on kypsää, kun sisälämpötila on 45–50 astetta.
  5. Ota kalat liemestä talouspaperille ja poista nahka. Mittaa 3 dl maitoa kattilaan ja keitä 5 minuuttia. Soseuta maidon joukkoon jääkaappikylmä kuutioitu voi sauvasekoittimella. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä vielä 2 minuuttia. Pidä kastike lämpimänä.
  6. Leikkaa punasalaatti lohkoiksi. Kuumenna voi pannulla ja paista sipulilohkoja 3–5 minuuttia.
  7. Laita kalafileet ja paistetut salaatit annoslautasille. Sekoita muutama ruokalusikallinen tilliöljyä kastikkeeseen ja lusikoi kastiketta lautasille.

Vinkki!

Tilliöljy säilyy jääkaapissa useita viikkoja. Voit valmistaa maitoliemen jo etukäteen.

Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.