Maku

Yön yli kohotettava pizzataikina

12 h 20 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
12 h
Malta kohottaa pizzataikinaa yön yli jääkaapissa! Se kannattaa, sillä pitkään kohotettu pizzapohja on ihanan aromikas, rakenteeltaan täydellinen ja helposti kaulittava.
MA
MU
3.8
19
Julkaistu: 3.11.2015


Ainekset (6 pizzaa tai 3 pellillistä)

  • 25 ghiivaa
  • 6 dlvettä
  • 2 rklsokeria
  • 2 tlsuolaa
  • 8 dldurumvehnäjauhoja (tai 00-jauhoja)
  • 5 dlvehnäjauhoja (erikoisvehnäjauhoja)
  • 2 rkloliiviöljyä
Tulosta

Yön yli kohotettava pizzataikina valmistuu näin:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu käsiin eikä kulhon reunoihin. Lisää öljy. Vaivaa taikinaa puhtaalla pöydällä noin viisi minuuttia.

Ripottele reilun kokoiseen kulhoon jauhoja ja nosta taikina päälle. Peitä kulho kelmulla ja nosta se jääkaappiin 10–12 tunniksi.

Esivalmistele haluamasi täytteet aina ennen kuin alat kaulia taikinaa pizzoiksi.

Nosta pizzakivi tai uunipelti kylmään uuniin. Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Ota yön yli kohotettu pizzataikina jääkaapista ja jaa se 6 osaan. Käsittele yksi pala kerrallaan ja nosta loput palat kelmulla peiteltynä jääkaappiin odottamaan.

Painele taikina hellästi käsin jauhotetulla pöydällä pizzakivelle tai uunipellille mahtuvaksi pizzapohjaksi. Vältä kaulimen käyttöä, jotta pohja pysyy kuohkeana. Siirrä pohja kuumalle pizzakivelle tai pellille. Levitä päälle valitsemasi täytteet ja paista kuumassa uunissa 10–15 minuuttia. Tee näin myös lopuille taikinapaloille.

19 kommenttia