


Valkokastike – monipuolinen ja mieto kastikkeiden klassikko
15 min
Valkokastiketta tarvitset lasagneen, moussakaan, kalan ja kasvisten kastikkeeksi, lämpimiin leipiin, kohokkaiden pohjaksi, gratinointiin, ja mac & cheese -paistokseen. Toiset tykkäävät paksummasta ja toiset ohuemmasta, joten säätele soosin paksuutta suuruksen määrällä.
Reseptin ainekset
4 annosta
Valkokastike
3 rkl (30 g)
voita tai margariinia
3 rkl
vehnäjauhoja
4 dl
maitoa
½ tl
suolaa
Valkokastike – ohje:
- Sulata rasva kattilassa.
- Lisää vehnäjauhot haarukkavatkaimella tai kierrevatkaimella sekoittaen. Kiehauta mutta älä ruskista. Nosta kattila kylmälle levylle.
- Lisää noin puolet maidosta ja sekoita koko ajan, kunnes kastike on tasaista. Lisää loput maidosta ja sekoita. Nesteen määrällä voit säädellä kastikkeen paksuutta.
- Hauduta kastiketta vähintään 5 minuuttia miedolla lämmöllä, jotta jauhot kypsyvät. Sekoittele koko ajan, ettei kastike pala pohjaan.
- Mausta valkokastike käyttötarkoituksen mukaan.
Vinkit!
- Usein valkokastike keitetään neilikan ja laakerinlehtien kanssa, ja lopuksi lisätään vielä valkopippuria ja muskottipähkinää.
- Käytä valkokastiketta esimerkiksi näissä resepteissä: perinteinen lasagne, mehevä moussaka ja pehmeänmakuinen kukkakaaligratiini.
Valkokastike – näin sovellat perusohjetta
- Kevyt valkokastike: Vaihda maito kasvis- tai kanaliemeen.
- Currykastike: Lisää alussa joukkoon yksi pieneksi kuutioitu omena ja 1–3 tl curryjauhetta.
- Vegaaninen valkokastike: Käytä kastikkeeseen maidotonta margariinia ja kauramaitoa.
- Pinaattikastike: Lisää joukkoon 100 g ryöpättyä tai pakastepinaattia ja ¼ tl muskottipähkinää.
- Juustokastike: Sekoita joukkoon 1–2 dl juustoraastetta tai 100 g sulatejuustoa.
- Sinihomejuustokastike: Lisää joukkoon 150 g murusteltua sinihomejuustoa.
- Mornay-kastike: Raasta 2 dl parmesaania, cheddaria tai gruyèrea. Lisää juustoraaste, 2 tl Worcester-kastiketta ja 1 rkl dijonsinappia kastikkeeseen.
- Kinkkukastike: Lisää joukkoon 150 g kuutioitua savukinkkua ja ½ dl hienonnettua ruohosipulia.
- Sienikastike: Lisää 2 dl ryöpättyjä tai pakastettuja sieniä ja 1 sipuli, mausta ripauksella muskottipähkinää.
- Munakastike: Kääntele valmiin kastikkeen joukkoon 2 hienonnettua kananmunaa.
- Kuorrutuskastike: Sekoita kastikkeeseen 1–2 dl juustoraastetta ja tarvittaessa myös keltuainen, jos kastike on kovin löysää. Kuorruta lämpimiä leipiä tai vihanneksia.
- Piparjuurikastike: Sekoita kastikkeeseen 1 rkl raastettua piparjuurta ja 1 tl sitruunamehua.
- Valkokastike kalalle: Korvaa ½ desiä nesteestä valkoviinillä ja lisää valmiiseen kastikkeeseen 3 rkl mätitahnaa ja ½ dl tillisilppua.
- Valkokastike lihalle: Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja 1 rkl tomaattipyrettä.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat