Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme

Valkokastike – monipuolinen ja mieto kastikkeiden klassikko

KasvisMunaton
Sokeriton
15 min

Valkokastiketta tarvitset lasagneen, moussakaan, kalan ja kasvisten kastikkeeksi, lämpimiin leipiin, kohokkaiden pohjaksi, gratinointiin, ja mac & cheese -paistokseen. Toiset tykkäävät paksummasta ja toiset ohuemmasta, joten säätele soosin paksuutta suuruksen määrällä.

Reseptin ainekset
4 annosta
Valkokastike
3 rkl (30 g)
voita tai margariinia
3 rkl
vehnäjauhoja
4 dl
maitoa
½ tl
suolaa

Valkokastike – ohje:

  1. Sulata rasva kattilassa.
  2. Lisää vehnäjauhot haarukkavatkaimella tai kierrevatkaimella sekoittaen. Kiehauta mutta älä ruskista. Nosta kattila kylmälle levylle.
  3. Lisää noin puolet maidosta ja sekoita koko ajan, kunnes kastike on tasaista. Lisää loput maidosta ja sekoita. Nesteen määrällä voit säädellä kastikkeen paksuutta.
  4. Hauduta kastiketta vähintään 5 minuuttia miedolla lämmöllä, jotta jauhot kypsyvät. Sekoittele koko ajan, ettei kastike pala pohjaan.
  5. Mausta valkokastike käyttötarkoituksen mukaan.

Vinkit!

Valkokastike – näin sovellat perusohjetta

  • Kevyt valkokastike: Vaihda maito kasvis- tai kanaliemeen.
  • Currykastike: Lisää alussa joukkoon yksi pieneksi kuutioitu omena ja 1–3 tl curryjauhetta.
  • Vegaaninen valkokastike: Käytä kastikkeeseen maidotonta margariinia ja kauramaitoa.
  • Pinaattikastike: Lisää joukkoon 100 g ryöpättyä tai pakastepinaattia ja ¼ tl muskottipähkinää.
  • Juustokastike: Sekoita joukkoon 1–2 dl juustoraastetta tai 100 g sulatejuustoa.
  • Sinihomejuustokastike: Lisää joukkoon 150 g murusteltua sinihomejuustoa.
  • Mornay-kastike: Raasta 2 dl parmesaania, cheddaria tai gruyèrea. Lisää juustoraaste, 2 tl Worcester-kastiketta ja 1 rkl dijonsinappia kastikkeeseen.
  • Kinkkukastike: Lisää joukkoon 150 g kuutioitua savukinkkua ja ½ dl hienonnettua ruohosipulia.
  • Sienikastike: Lisää 2 dl ryöpättyjä tai pakastettuja sieniä ja 1 sipuli, mausta ripauksella muskottipähkinää.
  • Munakastike: Kääntele valmiin kastikkeen joukkoon 2 hienonnettua kananmunaa.
  • Kuorrutuskastike: Sekoita kastikkeeseen 1–2 dl juustoraastetta ja tarvittaessa myös keltuainen, jos kastike on kovin löysää. Kuorruta lämpimiä leipiä tai vihanneksia.
  • Piparjuurikastike: Sekoita kastikkeeseen 1 rkl raastettua piparjuurta ja 1 tl sitruunamehua.
  • Valkokastike kalalle: Korvaa ½ desiä nesteestä valkoviinillä ja lisää valmiiseen kastikkeeseen 3 rkl mätitahnaa ja ½ dl tillisilppua.
  • Valkokastike lihalle: Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja 1 rkl tomaattipyrettä.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt