


Vappu Pimiän Välimeren leipä – "Tätä ihanuutta voi muunnella loputtomiin aineksia vaihtamalla"
2 h 30 min
{
Aktiivinen 50 min
Passiivinen 1 h 40 min
Vappu Pimiän mehevä ja yltäkylläinen Välimeren leipä herauttaa veden kielelle! Pesto, juustot, aurinkokuivatut tomaatit ja basilika piiloutuvat kranssiin ja tekevät leivästä maukkaan. "Välimeren leipä on oman kehittelyni tulos. Tein leipätaikinan ja heitin väliin mitä jääkaapissa oli. Tätä ihanuutta voi muunnella loputtomiin aineksia vaihtamalla", Vappu kertoo reseptistä.
Reseptin ainekset
12–14 palaa
50 g
hiivaa
5 dl
vettä
2 rkl
siirappia
2 tl
suolaa
4 dl
grahamjauhoja
8 dl
vehnäjauhoja
½ dl
rypsiöljyä
150 g
juustoraastetta (emmentaali)
125 g
mozzarellajuustoa (1 pallo)
95 g
aurinkokuivattuja tomaatteja (1 purkki)
90 g
pestoa (1 purkki)
250 g
kirsikkatomaatteja
½ rku
tuoretta basilikaa
Vappu Pimiän Välimeren leipä leivotaan näin:
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon siirappi ja suola.
- Lisää jauhoja desilitra kerrallaan, ensin puuhaarukalla ja sitten kädellä sekoittaen (vaihekuva 1).
- Lisää öljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi (noin tunti).
- Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, pyörittele ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi (20 cm x 40 cm).
- Levitä päälle pestoa, mutta jätä yläosasta pieni kaistale täyttämättä. Ripottele peston päälle juustoraaste, kuutioitu mozzarella, aurinkokuivatut tomaatit, puolitetut kirsikkatomaatit ja revityt basilikanlehdet (vaihekuva 2).
- Kääri leipätaikinalevy rullalle. Sulje taikinan reuna nyppimällä se kiinni (vaihekuva 3).
- Nosta rulla leivinpaperille pellille ja muotoile siitä kranssi. Nypi kranssin päät tiiiviisti kiinni. Tee veitsellä viiiltoja leivän pintaan (vaihekuva 4).
- Paista leipää 220-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pinta ja pohja ovat kauniin ruskeat ja leipä kuulostaa kopautettaessa kumealta.
- Anna leivän levähtää hetki liinan alla, leikkaa paloiksi ja tarjoile heti.
Vinkit!
- Taikina saa olla kimmoisaa mutta ei liian kovaa, jotta leipä ei jää kuivaksi.
- Voit kokeilla taikinaan erilaisia jauhoja ja leseitä. Suurin osa jauhomäärästä on hyvä olla vehnäjauhoja kunnon sitkon saamiseksi.
- Leipä on parhaimmillaan vastapaistettuna, sillä kirsikkatomaateista erottuu nestettä ja mozzarellajuusto jähmettyy melko nopeasti paistamisen jälkeen. Voit korvata vihreän peston punaisella.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat