Maku

Välimeren leipä

2 h 30 min
3.8
0

Välimeren leipä

Vappu Pimiän mehevä ja yltäkylläinen Välimeren leipä herauttaa veden kielelle! Pesto, juustot, aurinkokuivatut tomaatit ja basilika piiloutuvat kranssiin ja tekevät leivästä ihanan.
Teksti Elina Jyväs, Jasmin Latva-Koivisto
Kuvat Joonas Vuorinen
Tulosta
Mainos

Ainekset (14 palaa)

  • 50 ghiivaa
  • 5 dlvettä
  • 2 rklsiirappia
  • 2 tlsuolaa
  • 4 dlgrahamjauhoja
  • 8 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dlrypsiöljyä
  • 150 gjuustoraastetta (emmentaali)
  • 125 gmozzarellajuustoa (1 pallo)
  • 95 gaurinkokuivattuja tomaatteja (1 purkki)
  • 90 gpestoa (1 purkki)
  • 250 gkirsikkatomaatteja
  • 1/2 dltuoretta basilikaa (1/2 ruukkua)

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN50 min
PASSIIVINEN1 h 40 min
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon siirappi ja suola. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan, ensin puuhaarukalla ja sitten kädellä sekoittaen (Vaihekuva 1). Lisää öljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi (noin tunti).

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, pyörittele ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi (20 cm x 40 cm). Levitä päälle pestoa, mutta jätä yläosasta pieni kaistale täyttämättä. Ripottele peston päälle juustoraaste, kuutioitu mozzarella, aurinkokuivatut tomaatit, puolitetut kirsikkatomaatit ja revityt basilikanlehdet (Vaihekuva 2).

Kääri leipätaikinalevy rullalle. Sulje taikinan reuna nyppimällä se kiinni (Vaihekuva 3). Nosta rulla leivinpaperille pellille ja muotoile siitä kranssi. Nypi kranssin päät tiiiviisti kiinni. Tee veitsellä viiiltoja leivän pintaan (Vaihekuva 4). Paista leipää 220-asteisen uunin keskitasolla  20 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pinta ja pohja ovat kauniin ruskeat ja leipä kuulostaa kopautettaessa kumealta.

Anna leivän levähtää hetki liinan alla, leikkaa paloiksi ja tarjoile heti.

MITÄ PIDIT?
3.8
Katso myös nämä