Maku

Vadelmamoussella täytetty kerroskakku

45 min
4
11

Vadelmamoussella täytetty kerroskakku

Näyttävä ja korkea kerroskakku valloittaa vaikkapa syntymäpäiväkakkuna! Raikas ja kuohkea vedelmamousse sekä sitruunainen kermakuorrutus tekevät kakusta hurmaavan ja raikkaan herkun.
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (25 palaa)

Pohja

  • 250 gvoita
  • 5 dlsokeria (erikoishienoa)
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 6 kplmunaa
  • 9 dlvehnäjauhoja
  • 3 tlleivinjauhetta
  • 2 tlkardemummaa
  • 2 1/2 dlkevytmaitoa

Vadelmamousse

  • 250 gvadelmia
  • 1 dlsokeria (tai ruokokidesokeria)
  • 2 kplvalkuaista
  • 4 dlkuohukermaa
  • 400 gvaniljarahkaa (tai sitruuna)
  • 2 rkltomusokeria
  • 4 kplliivatelehteä
  • 2 rkllimettimehua

Väliin

  • 3 dlvadelmahilloa

Kuorrutus

  • 3 dlkuohukermaa
  • 1 dlsitruunatahnaa (lemon curd)

Tee näin

45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja koko ajan vatkaten.

Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet. Kääntele ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi, mutta älä enää vatkaa.

Vuoraa kaksi irtopohjavuokaa (Ø 18–20 cm) leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoat.

Jaa taikina vuokiin. Tasoita pinta ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 60 minuuttia, kunnes kakkuun pistettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Peitä vuoat tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.

Kumoa kakkupohjat hieman jäähtyneenä ritilälle. Leikkaa pohjat täysin jäähtyneinä 2–3 levyksi.

Kiehauta kattilassa vadelmat ja sokeri. Keitä keskilämmöllä muutama minuutti. Purista vadelmat liemineen siivilän läpi ja lusikalla päältä painaen. Anna jäähtyä.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Voit jatkaa pesemättä vatkaimia.

Vaahdota kerma toisessa kulhossa. Sekoita joukkoon rahka, jäähtynyt vadelmasose ja tomusokeri.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna limettimehu kattilassa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet kuumaan mehuun.

Anna liivateseoksen hieman jäähtyä, ja lisää se ohuena norona vadelma-kermaseokseen. Lisää valkuaisvaahto varovasti nostellen. Nosta seos tunniksi jääkaappiin, jotta mousse hieman jämäköityy.

Pese suurempi irtopohjavuoka (halkaisijaltaan 20 cm) ja vuoraa sen reunat leivinpaperisuikaleilla, jotka nousevat vuoan reunojen yli. Nosta vuoka ilman pohjalevyä sopivan kokoiselle kakkuvadille.

Nosta ensimmäinen kakkulevy vuokaan ja levitä sille ohut kerros hilloa ja sitten moussea. Lisää toinen kakkulevy. Jatka näin, kunnes kaikki mousse on käytetty. Paina päällimmäistä kakkulevyä hieman, jotta kakusta tulee tiivis. Pari viimeistä kakkulevyä nousevat vuoan yläpuolelle.

Aseta kakun päälle kevyt paino. Nosta kakku peitettynä jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.

Avaa kakkuvuoka ja irrota se varovasti kakun ympäriltä. Poista leivinpaperisuikaleet kakun ympäriltä. Vaahdota kerma ja sekoita siihen lemon curd. Levitä kuorrutus tasaisesti vadelmamoussetäytekakun reunoille ja päälle.

Koristele vadelmamoussella täytetty kerroskakku halutessasi vadelmilla.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä