4,1(36)
Torta della Nonna – Sikke Sumari hemmottelee vieraitaan toscanalaisella sitruunatortulla
Kasvis
2 h 30 min
{
Aktiivinen 1 h
Passiivinen 1 h 30 min
Torta della Nonna on Sikke Sumarin lempileivonnainen, jolla hän hemmottelee vieraitaan. Toscanalainen sitruunatorttu on nimetty isoäidin tortuksi, jossa ihastuttavat rapea pinta ja samettisen pehmeä täyte. Maun salaisuus on sitruunaisessa täytekiisselissä, joka keitetään perinteisellä tyyillä puolikkaalla sitruunalla sekoittaen. Torta della Nonna on klassikko, siksi se ei kaipaa muunnoksia. Isoäidin sitruunatortun leipominen vaatii vaivannäköä, mutta kiitosta siitä saa aina.
Julkaistu 17.6.2012
Maku
Reseptin ainekset
12 palaa
Torta della Nonna eli toscanalainen isoäidin sitruunatorttu
4 ½ dl (300 g)vehnäjauhoja
1 ½ dl (120 g)sokeria
2 tlvanilliinisokeria
1 tlleivinjauhetta
¼ tlsuolaa
150 gvoita
2 keltuaista
2 rklsitruunankuoriraastetta
3 rklkylmää vettä
Crema pasticcera eli täytekiisseli
3 ½ dltäysmaitoa
3 keltuaista
2 dlsokeria
2 rklvehnäjauhoja
½ sitruunaa
Pinnalle
½ dlpinjansiemeniä

Torta della Nonna leivotaan näin:

  1. Yhdistä kuivat aineet ja nypi joukkoon kylmä voi. Lisää keltuaiset, sitruunankuoriraaste ja vesi. Työstä taikina tasaiseksi käsin. Kääri se kelmuun ja anna levätä jääkaapissa n. 30 min.
  2. Kuumenna maito kiehumispisteeseen, mutta älä keitä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot. Kaada hiukan kuumaa maitoa muna-sokeri-jauhoseokseen ja vatkaa hetki, kunnes sokeri liukenee. Kaada seos sitten maidon joukkoon ja kuumenna vähitellen, koko ajan sekoittaen. Tökkää puolikas sitruuna haarukkaan ja sekoita sitruunalla täytemassaa koko ajan kattilan pohjaa myöten, kunnes seos paksuuntuu kiisselimäiseksi. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa.
  3. Jaa taikina kahtia, toinen puolikas saa olla isompi kuin toinen. Kauli ne kumpikin omalla leivinpaperillaan noin 1/2 sentin paksuiseksi levyksi. Kumoa isompi taikinalevy vuokaan niin, että reunat jäävät laitojen ulkopuolelle. Kaada haalea täyte vuokaan ja peitä pienemmällä taikinalevyllä. Jos taikinaa jää yli, kauli se ja leikkaa lehtikuvioiksi piirakan pinnalle. Ripottele isoäidin tortun päälle pinjansiemeniä. Paista 180-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa torta della Nonna haaleana tai täysin jäähtyneenä.

Siken vinkit toscanalaiseen Torta della Nonna -sitruunapiirakkaan:

Voit valmistaa tortun joko korkeareunaiseen Ø 20 cm:n tai matalareunaiseen Ø 28 cm:n piirasvuokaan. Tortusta tulee irtopohjaisessa piirasvuoassa tyylikäs ja helposti leikattava.

Voit sekoittaa osan pinjansiemenistä täytteeseen.

Tee ylijääneistä valkuaisista marenkeja.

4 kommenttia
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.