Maku

Stollen – mehevä saksalainen joulupulla, jossa ei mantelimassaa pihistellä!

4 h
MU
5
1

Stollen, perinteinen saksalainen joulupulla, on mantelimassaa rakastavan toiveiden täyttymys, sillä sitä piilotetaan taikinan sisään kokonainen pötkö. Sen ansiosta pulla on erityisen mehevä ja säilyy hyvänä päiviä. Leivo ja ihastu!
Tulosta
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (16–20 annosta)

Hedelmäseos

  • 1 dlrusinoita
  • 100 ghillottua appelsiininkuorta (eli 1 1/2 dl)
  • 1/2 dlkuivattuja karpaloita
  • 1/2 dlkonjakkia (tai rommia)

Taikina

  • 2 1/2 dlkevyt- tai täysmaitoa
  • 25 ghiivaa
  • 1/2 rkljauhettua kardemummaa
  • 1 dlsokeria
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1muna
  • 7–8 dlvehnäjauhoja
  • 125 gvoita (pehmeää)
  • 300 gmantelimassaa (esim. Sallinen)

Voiteluun ja päälle

  • 1muna
  • 1 rklmantelilastuja
  • 1 rkltomusokeria

Tee näin

4 h
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN3 h 30 min

Stollen leivotaan näin:

  1. Mittaa rusinat, appelsiininkuori ja karpalot kulhoon. Lisää alkoholi. Peitä kulho ja anna maustua huoneenlämmössä 1–2 tuntia.
  2. Kuumenna taikinan maito kädenlämpöiseksi. Lisää murennettu hiiva, kardemumma, sokeri ja suola. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi.
  3. Alusta taikinaan puolet jauhoista ja alusta kimmoisaksi. Lisää pehmeä voi ja sen jälkeen loput jauhoista ja liotetut hedelmät liemineen. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa. Älä käytä liikaa jauhoja, jotta taikinasta ei tule kovaa.
  4. Peitä taikina ja kohta se kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.
  5. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kauli se suorakaiteen muotoiseksi levyksi (15 x 30 cm).
  6. Muotoile mantelimassasta levyn pituinen suora tanko. Taittele taikina marsipaanin ympärille. Kiepauta ympyrän muotoiseksi kranssiksi. Nipistä saumakohta kiinni. Kohota peitettynä 30 minuuttia.
  7. Leikkaa kohonneeseen kranssiin saksilla viillot. Taita joka toinen viilto kranssin sisäkehälle ja joka toinen ulkokehälle. Voitele kranssi vatkatulla munalla ja ripottele päälle mantelilastuja.
  8. Paista stollenia 200-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes kranssi saa kauniin värin ja on kypsä myös alapuoleltaan.
  9. Siivilöi jäähtyneen stollenin päälle runsaasti tomusokeria.
MITÄ PIDIT?
5