Smörrebröd on juhlien luottoherkku – loihdi kolme maistuvaa täytettä ja anna vieraiden koota omat herkkuleipänsä

1 h 35 min
{
Aktiivinen
40 min
Passiivinen
55 min
Smörrebröd on helppo ja hauska vaihtoehto juhlapöytään. Lohitäytteessä maistuvat kalan lisäksi avokado ja kananmuna, paahtopaistismörre aateloidaan raikkailla mummonkurkuilla. Vegeversioon surautetaan punajuurihummus, joka saa kaverikseen juustoa ja pähkinöitä.
5
1
Julkaistu: 9.11.2021


Reseptin ainekset (8 + 8 + 8 kpl)

Lohismörre

  • 8leipäviipaletta
  • 4 rkltäysmajoneesia
  • 1 rklsitruunamehua
  • 4syöntikypsää avokadoa
  • 4keitettyä kananmunaa
  • sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 8graavi- tai kylmäsavulohiviipaletta
  • 8salaatinlehteä tai babypinaattia
  • 4 rklseesaminsiemeniä
  • tilliä, korianteria tai muuta yrttiä (halutessasi)

Paahtopaistismörre

  • 1 ½ dltäysmajoneesia
  • 2 tldijoninsinappia
  • 8leipäviipaletta
  • 3 rklvoita
  • 8paahtopaistiviipaletta
  • 8salaatinlehteä tai babypinaattia
  • 8ohutta juustoviipaletta (esim. Comtè)
  • 2 rklpikkukapriksia

Mummonkurkut

  • 1pieni kurkku
  • 1salotti- tai pieni punasipuli
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 ½ tl sokeria
  • 2 rklvalkoviinietikkaa
  • ¼ tlmustapippuria myllystä
  • 2 rklhienonnettua ruohosipulia

Vegesmörre

  • 8leipäviipaletta
  • 200 gvuohenjuustoa (isosta pötköstä, myös feta käy)
  • 1 dlpaahdettuja hasselpähkinöitä
  • 2 dlminiversoseosta tai pieniä basilikanlehtiä

Punajuurihummus

  • 5keskikokoista punajuurta
  • 1 prk (290 g)keitettyjä kikherneitä
  • noin 4 rkloliiviöljyä
  • 2valkosipulinkynttä
  • 1 rkltahinia
  • 2 rklsitruunamehua
  • 1 rkljuoksevaa hunajaa
  • 1 tljuustokuminaa
  • sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä
Tulosta

Lohismörre valmistuu näin:

  1. Levitä leiville majoneesia. Pirskota sitruunamehua avokadoille. Ripottele niille ja kananmunanpuolikkaille suolaa ja pippuria. Nosta leiville lohen ja salaatin kanssa. Viimeistele siemenillä ja halutessasi yrteillä.

Paahtopaistismörre valmistuu näin:

  1. Tee ensin kurkut. Kuori kurkku. Kuori sipuli ja viipaloi se. Laita kasvikset pieneen kulhoon. Ripottele päälle suola ja sokeri. Lisää etikka ja pippuri. Sekoita. Laita jääkaappiin maustumaan vähintään 10 minuutiksi.
  2. Mausta majoneesi sinapilla. Paahda leivät. Sipaise niille voita. Nosta päälle paahtopaistia, salaattia ja juustoa. Lusikoi päälle majoneesia. Koristele kapriksilla ja kurkuilla.

Vegesmörre valmistuu näin:

  1. Kuori ja lohko punajuuret. Paahda niitä 225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Valuta ja huuhtaise kikherneet siivilässä. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja surauta hieman karkeahkoksi tahnaksi. Jos tahna on liian tanakkaa, lisää hieman öljyä.
  2. Paahda leivät. Levitä päälle punajuuritahnaa. Nosta pinnalle juustoa ja paahdettuja pähkinöitä. Koristele yrteillä.

Vinkki!

Jos teet leipiä joulunpyhien aikana, voit hyödyntää niihin juhlapöydän ylijäämäherkkuja.

1 kommentti