4,1(9)
Sitruunamacaronit
Kasvis
Gluteeniton
1 h 20 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 1 h
Macaronit saa onnistumaan (ehkä), kun seuraa ohjeita tarkkaan ja mittaa ainekset vaa'alla. Mielestäni muuten niin makeat macaronit ovat parhaita vähän kirpeämmällä säväyksellä, ja näissä macaron-leivoksissa sitruunaa on sekä kuorissa ja täytteen voikreemissä.
Julkaistu 8.5.2015
Maku
Reseptin ainekset
25 kpl
200 0tomusokeria
110 gmantelijauhoja
90 gkananmunan valkuaista (n. 3 isoa valkuaista)
25 gsokeria
1 tlsitruunan kuorta hienoksi raastettuna
geelimäistä elintarvikevärä (keltaista)
Täyte
45 gvoita
150 gtomusokeria (n. 2 1/2 dl)
2 tlkermaa
1 tlsitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1 rklsitruunan mehua

Sitruunamacaronit – ohje:

  1. Siivilöi tomusokeri ja mantelijauho kulhoon, tee siivilöinti mielellään parikin kertaa jotta suurimmat möykyt poistuvat.
  2. Vatkaa huoneenlämpöset valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi (rakenne kuin kylpyvaahdolla). Lisää sitten sokeri lusikallinen kerrallaan joukkoon samalla vatkaten, vatkaa kunnes rakenne muistuttaa partavaahtoa. Älä ylivatkaa!
  3. Lisää pieni määrä tomusokeri-mantelijauhoseosta valkuaisvaahdon joukkoon, sekoita voimakkaasti ja huolellisesti sekaan. Lisää sitten loput jauhoseoksesta ja raastettu sitruunan kuori varovaisemmin käännellen. Jatka kääntelyä ja lisää geelimäinen elintarvikeväri noin puolessa välissä sekoittelua. Sopiva määrä sekoituskierroksia on n 50, mutta olen huomannut raaka-aineiden käyttäytyvän joka kerralla hieman erilailla. Koostumus on oikeanlainen, kun massa laskeutuu takaisin omaan muotoonsa 10 sekunnissa, jos tiputat siitä nokareen lautaselle.
  4. Lusikoi valmis massa pursotinpussiin, jossa on 1-senttinen pyöreäpäinen tylla. Pursota massasta halkaisijaltaan n. 3 sentin kokoisia ympyröitä leivinpaperille, jätä parin sentin kohoamisvarat. Kopauta uuninpeltiä pöytää vasten pari kertaa voimakkaasti, jotta suurimmat ilmakuplat tulevat pintaan. Anna leivosten levätä huoneenlämmössä 30–60 minuuttia tai kunnes niiden pinnalle muodostuu kova kelmu.
  5. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Paista kuoria n. 15–20 minuutin ajan tai kunnes sormella koittaessa tuntuu, että hattu on kiinni jalassa (hattu on kuoren pinta, jalka röpelöinen pohja). Kuorien ei kuuluisi saada väriä paiston aikana juurikaan.
  6. Anna kuorien jäähtyä ritilällä täysin ennen kuin irrotat ne veitsen avulla leivinpaperilla. Kypsien kuorien pitäisi irrota leivinpaperista melko vaivattomasti.
  7. Valmista täyte vatkaamalla huoneenlämpöinen voi pehmeäksi ja vaaleaksi tomusokerin kanssa. Lisää kerma, sitruunan raastettu kuori ja sitruunan mehu ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi pursotinpussiin, leikkaa pussiin muutaman millin kokoinen reikä.
  8. Etsi kuorille samankokoinen pari ja pursota toiselle kuorelle reunoja myöten täytettä. Laita päälle toinen kuori. Macaronit säilyvät rasiassa täytettyinä kylmässä noin viikon, parhaimpia ne ovat seuraavana päivänä täyttämisestä.

Vinkki! Valkuaiset kannattaa erotella keltuaisista jo muutamaa päivää ennen leipomista ja säilyttää jääkaapissa ilmatiiviisti. Näin valkuaisista muodostuu paras vaahto.
3 kommenttia
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.