


Suosikkileivokset
Sitruunaiset macaron-leivokset – näissä sitruunaa on sekä kuorissa että täytteessä
1 h 20 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 1 h 0 min
Macaronit saa onnistumaan (ehkä), kun seuraa ohjeita tarkkaan ja mittaa ainekset vaa'alla. Näissä macaron-leivoksissa sitruunaa on sekä kuorissa ja täytteen voikreemissä.
Reseptin ainekset
25 kpl
200 0
tomusokeria
110 g
mantelijauhoja
90 g
kananmunan valkuaista (n. 3 isoa valkuaista)
25 g
sokeria
1 tl
sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
geelimäistä elintarvikevärä (keltaista)
Täyte
45 g
voita
150 g
tomusokeria (n. 2 1/2 dl)
2 tl
kermaa
1 tl
sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1 rkl
sitruunan mehua
Sitruunamacaronit – ohje:
- Siivilöi tomusokeri ja mantelijauho kulhoon, tee siivilöinti mielellään parikin kertaa jotta suurimmat möykyt poistuvat.
- Vatkaa huoneenlämpöset valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi (rakenne kuin kylpyvaahdolla). Lisää sitten sokeri lusikallinen kerrallaan joukkoon samalla vatkaten, vatkaa kunnes rakenne muistuttaa partavaahtoa. Älä ylivatkaa!
- Lisää pieni määrä tomusokeri-mantelijauhoseosta valkuaisvaahdon joukkoon, sekoita voimakkaasti ja huolellisesti sekaan. Lisää sitten loput jauhoseoksesta ja raastettu sitruunan kuori varovaisemmin käännellen. Jatka kääntelyä ja lisää geelimäinen elintarvikeväri noin puolessa välissä sekoittelua. Sopiva määrä sekoituskierroksia on n 50, mutta olen huomannut raaka-aineiden käyttäytyvän joka kerralla hieman erilailla. Koostumus on oikeanlainen, kun massa laskeutuu takaisin omaan muotoonsa 10 sekunnissa, jos tiputat siitä nokareen lautaselle.
- Lusikoi valmis massa pursotinpussiin, jossa on 1-senttinen pyöreäpäinen tylla. Pursota massasta halkaisijaltaan n. 3 sentin kokoisia ympyröitä leivinpaperille, jätä parin sentin kohoamisvarat. Kopauta uuninpeltiä pöytää vasten pari kertaa voimakkaasti, jotta suurimmat ilmakuplat tulevat pintaan. Anna leivosten levätä huoneenlämmössä 30–60 minuuttia tai kunnes niiden pinnalle muodostuu kova kelmu.
- Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Paista kuoria n. 15–20 minuutin ajan tai kunnes sormella koittaessa tuntuu, että hattu on kiinni jalassa (hattu on kuoren pinta, jalka röpelöinen pohja). Kuorien ei kuuluisi saada väriä paiston aikana juurikaan.
- Anna kuorien jäähtyä ritilällä täysin ennen kuin irrotat ne veitsen avulla leivinpaperilla. Kypsien kuorien pitäisi irrota leivinpaperista melko vaivattomasti.
- Valmista täyte vatkaamalla huoneenlämpöinen voi pehmeäksi ja vaaleaksi tomusokerin kanssa. Lisää kerma, sitruunan raastettu kuori ja sitruunan mehu ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi pursotinpussiin, leikkaa pussiin muutaman millin kokoinen reikä.
- Etsi kuorille samankokoinen pari ja pursota toiselle kuorelle reunoja myöten täytettä. Laita päälle toinen kuori. Macaronit säilyvät rasiassa täytettyinä kylmässä noin viikon, parhaimpia ne ovat seuraavana päivänä täyttämisestä.
Vinkki!
Valkuaiset kannattaa erotella keltuaisista jo muutamaa päivää ennen leipomista ja säilyttää jääkaapissa ilmatiiviisti. Näin valkuaisista muodostuu paras vaahto.Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
