Kotivinkki

Sitruunainen marenkikakku

1 h 30 min
0
8

Sitruunainen marenkikakku

Sitruunavaahdolla täytetty raikas marenkikakku kruunaa keväisen juhlan. Kuorruta tyylikäs täytekakku sveitsiläisellä marengilla, ja koristele vapaalla tyylillä.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Nico Backström
Tulosta
Mainos

Ainekset (10-15 )

Kakkupohja

  • 3kananmunaa
  • 2 ½ dlsokeria
  • 50 gvoita sulatettuna
  • 1 dlmaitoa
  • 2 tlleivinjauhetta
  • 3 ½ dlvehnäjauhoja

Sitruunavaahtotäyte

  • 2pestyä sitruunaa
  • 2 dlsokeria
  • 50 gvoita
  • 2 rklmaissitärkkelystä (Maizena)
  • 4kananmunankeltuaista
  • 1vaniljatanko
  • 3liivatelehteä
  • 2 tlsitruunamehua
  • 4 dlkuohukermaa

Kakun kostutus

  • 1 ½ dlmaitoa
  • 2 tlvaniljasokeria

Kakun marenkikuorrutus (sveitsiläinen marenki)

  • 4kananmunanvalkuaista
  • 3 dlsokeria
  • ½sitruunan mehu

Tee näin

1 h 30 min
{
AKTIIVINEN1 h 30 min
PASSIIVINEN

Valmista kakkupohja 1–2 päivää ennen juhlia ja täytä se edellisenä päivänä. Vatkaa marenkikuorrutus kuuman vesihauteen päällä. Kuorrutus kiiltelee kauniisti, pysyy kakun päällä kuumallakin säällä ja säilyy kauniina jopa seuraavaan päivään. Voit myös vatkata kuorrutuksen edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin ja levittää sen kakun päälle ennen tarjoilua. Vaahto hieman tiivistyy, mutta kiiltelee silti kauniisti.

1. Valmista kakkupohja. Voitele kakkuvuoka. Jos haluat korkean kakun, tee se halkaisijaltaan 19 cm olevaan irtopohjavuokaan.

2. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää voisulaan sekoitettu maito. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele taikina nuolijalla tasaiseksi.

3. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen (tasalämpö, ei kiertoilma) uunin keskitasolla n. 40 minuuttia. Älä avaa luukkua ennen tätä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista. Laita leivinpaperi vuoan päälle, jos pinta tummuu. Kumoa kakku jäähtymään.

4. Tee sitruunatahna täytettä varten, kun kakku paistuu. Raasta huolellisesti pestyjen sitruunoiden kuori. Purista mehu (noin 2 dl). Laita kuoriraaste ja mehu pieneen kattilaan. Lisää sokeri, voi, maissitärkkelys, keltuaiset (säästä valkuaiset jääkaapissa kuorrutukseen) ja halkaistu vaniljatanko.

5. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa ja paksuuntuu. Anna jäähtyä kokonaan ja säilytä jääkaapissa.

6. Kun kakku on täysin jäähtynyt, leikkaa se kolmeen osaan. Taita kaksi leivinpaperiarkkia kaksinkerroin. Laita arkit kiertämään vuoan sisäreunoja lisäreunoiksi. Nosta kakun alin kerros valmiiksi vuokaan. Varmista, että lisäreunat pysyvät pystyssä.

7. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää kylmä sitruunatahna kermavaahtoon.

8. Purista liivatelehdet ja sulata ne kattilassa tilkkaan kuumaa sitruunamehua. Sekoita liivateseos ohuena norona sitruuna-kermavaahtoon.

9. Sekoita kostutusmaito. Kostuta alin pohja maidolla. Lusikoi puolet täytteestä pohjalle. Nosta keskimmäinen kerros päälle, kostuta ja lisää loppu täyte. Lisää viimeinen kakkukerros ja kostuta erityisen hyvin. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

10. Valmista marenkikuorrutus. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, sokeria ja sitruunamehua pyöreäpohjaisessa teräs- tai lasikulhossa, hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Sekoita koko ajan voimakkaasti ja vatkaa noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Marengista tulee lähes hopeisen kiiltävää, paksua ja notkeaa.

12. Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä hetki kylmässä vesihauteessa, jotta marenki hieman jäähtyy. Siirrä hyytynyt kakku vuoasta tarjoiluvadille ja kuorruta se rennosti marengilla. Sitruuna-marenkikakku on valmis tarjottavaksi.


 

Katso myös nämä!

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä