


Sienignocchit on Anna Brotkinin luottoresepti, jossa Burgundin ja Itä-Suomen metsien maut yhdistyvät
Sienignocchit on käsikirjoittaja Anna Brotkinin luottoresepti, jossa itse tehdyt perunagnocchit yhdistyvät sieni-sipulipaistokseen ja parmesaanijuustoon. Gnocchien ruskistunut ja karamellisoitunut paistopinta takaa ihanan maun.
”Vietin lukioaikana vuoden vaihto-oppilaana Ranskassa. Tapaan edelleen Ranskan perhettäni noin kerran vuodessa. Tämä muistojen resepti liittyy kymmenen vuoden takaiseen vierailuuni. Olin ennen matkaan lähtöä isäni kanssa Itä-Suomen metsissä sienestämässä. Vaihto-oppilasperheeni pitää paljon sienistä, joten vein tuliaisiksi ison pussillisen kantarelleja. Perillä niistä kokattiin illalliseksi herkullisia gnoccheja.
Aterialla yhdistyivät ihanan sujuvasti Burgundin ja Suomen maut: tuliaiskantarellit, ranskalaiset sienet ja oman puutarhan timjami. Ajattelin, että on ihmeellistä, että joku voi tehdä gnoccheja myös itse!
Nykyään tämä luottoreseptini on sekä arjen bravuuri että juhlaruoka. Juhla-aterialle valmistan gnocchit itse ja katan pöytään kauniit lautaset, otan ison palan parmesaania ja käytän ruokaan paljon yrttejä.”
Anna Brotkin, käsikirjoittaja
Anna Brotkinin sienignocchit − ohje:
- Valmista ensin gnocchit. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Kuori ja soseuta perunat. Lisää jauhot, suola ja muna, sekoita taikinaksi. Vältä liikaa vaivaamista, ettei taikina sitkisty.
- Jauhota työalusta. Tee taikinasta pitkulaisia tankoja. Leikkaa tangot kahden sormen levyisiksi paloiksi ja pyöräytä niihin kuvio haarukan ja peukalon tai puisen gnocchilaudan avulla.
- Puhdista ja leikkaa sienet pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipuli. Hienonna timjami ja raasta juusto.
- Paista gnoccheja öljyssä pannulla rapeiksi 10–15 minuuttia, niin että niihin tulee kullanruskea pinta.
- Paista toisessa pannussa sienet ja sipulit. Jos käytät kuivattuja sieniä, liota ne vedessä ja siivilöi ennen paistamista. Paista niin kauan, että vesi haihtuu sienistä. Yhdistä paistetut gnocchit ja sienet. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita timjami ja raastettu parmesaani lopuksi joukkoon.
Vinkki!
Gnocchit voi kypsentää myös keittämällä. Kiehauta 1,5 l vettä, lisää 2 tl suolaa ja laita
gnocchit veteen. Sekoita keittämisen alussa, jotta gnocchit eivät tartu toisiinsa. Kun gnocchit kohoavat veden pinnalle, odota vielä noin 25 sekuntia ja nosta ne reikäkauhalla vedestä tai kaada vesi pois.
Vinkki!
Käytä sienisesongin ulkopuolella pakastettuja tai kuivattuja sieniä. Erityisesti kuivatut tatit ovat herkullisia gnocchien kanssa. Laita kulhoon 50 g kuivattuja sieniä ja pari desiä lämmintä vettä ja liota 30 minuuttia.