Sieni-lihapiirakka on syysillan täydellinen nostalgiaherkku – nauti höyryävän sieni-lihaliemen kera!
2 h 55 min
{
Aktiivinen
30 minPassiivinen
2 h 25 minRahkavoitaikinasta tehty sieni-lihapiirakka on täydellinen syysillan herkku. Kauli reunoista ylijäävät taikinanpalat ja tee piparimuotilla koristeet piirakan pinnalle.
4.8
Kuvat
Julkaistu 15.9.2022

Sieni-lihapiirakka on syysillan täydellinen nostalgiaherkku – nauti höyryävän sieni-lihaliemen kera!
Reseptin ainekset (8–10 annosta)
Taikina
- 200 gmaitorahkaa
- 200 gpehmeää voita
- 4 dlvehnäjauhoja
- 1 tlleivinjauhetta
- 2 rklkylmää vettä
Täyte
- 1 dlkaura-ateriajyviä
- 7 dlmetsäsieniä
- 1banaanisalottisipuli
- 400 gsika-nautajauhelihaa
- 1 rklhienonnettua salviaa
- 1 tlsuolaa
- ½ tlmustapippuria
- 1 prk (150 g)smetanaa
- 1muna
Lisäksi
- 1muna voiteluun
Sieni-lihaliemi
- 1 lsieniä
- 1 lvettä
- 2 rkllihaliemifondia
Sieni-lihapiirakka – ohje:
- Sekoita rahka ja voi tasaiseksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja lisää jauhot rahka-voihin. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi, kääri kelmuun ja pane jääkaappiin noin tunniksi.
- Keitä kaurajyvät kypsiksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
- Hienonna sienet ja sipuli. Paista jauhelihaa pannulla noin 5 minuuttia. Lisää sienet ja sipuli pannulle, ja jatka paistamista pari minuuttia. Mausta täyte salvialla, suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä hetki. Lisää smetana ja muna.
- Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Kauli vajaa puolet taikinasta noin 30 x 12 -senttiseksi levyksi leivinpaperin päälle. Lusikoi täyte levylle niin että reunoille jää 1 cm tyhjää. Kauli loppu taikina kanneksi. Voitele pohjalevyn reunat munalla ja nosta kansi paikoilleen. Nipistele reuna huolellisesti kiinni. Leikkaa yli tuleva taikina pois veitsellä tai taikinapyörällä. Voitele piirakka munalla. Kypsennä sieni-lihapiirakkaa uunissa 20–25 minuuttia.
Sieni-lihaliemi – ohje:
- Mittaa kattilaan sienet, vesi ja lihaliemifondi.
- Keitä pari tuntia, lisää ripaus suolaa ja siivilöi mukeihin.
- Liemestä siivilöidyt sienet voit käyttää esimerkiksi munakkaassa tai jauhelihakastikkeessa.

Muheva sieni-sipulikeitto lämmittää syyspäivänä – tämä soppa vain paranee uudelleen lämmitettäessä!
Kotivinkki

Kesäkurpitsa-kantarellilasagne – juustoinen uunipasta lämmittää vatsaa ja mieltä
Kotivinkki

Sienestäjän leipä – sujauta muhkeiden leipäviipaleiden väliin piparjuurella terästettyä suolasienisalaattia ja palvikinkkua
Kotivinkki

Leivo syysretken lumo talteen! Sienimetsän piirakka kätkee suloisista suloisimman kannen alle suppilovahveroita ja lehtikaalia
Maku

Kantarellikeikaus
Maku

Pitsa kuin lapsuudesta – kotoisa sieni-jauhelihapitsa äidin reseptillä
Maku

Kantarellipiiraat – lempeissä annospiiraissa maistuvat fenkoli, sienet ja juusto
Maku

Sienipyttipannu – kotiruokaklassikon vartissa valmis vegeversio
Meillä kotona