Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Pellillinen ryyniherkkua

Savolainen ohrarieska eli ryynirieska leivotaan ohrasta ja piimästä – sipaise päälle munavoi!

Kasvis
Sokeriton
12 h 45 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 12 h 30 min

Savolainen perinneherkku ohrarieska eli ryynirieska tunnetaan myös nimellä juhannusrieska. Perinneherkku leivotaan rikotuista ohrasuurimoista tai karkeista ohrajauhoista ja piimästä. Taikinan annetaan turvota yön yli ilman hiivaa, ja sitten se paistetaan meheväksi peltileiväksi.

16.6.2025
Reseptin ainekset
20 palaa
1 l
piimää
5 dl
kevytmaitoa
6 dl
rikottuja ohrasuurimoita
2
kananmunaa
1 dl
vehnäjauhoja
2 tl
suolaa
Munavoi
100 g
voita
4
munaa
ruohosipulia

Juhannusrieska – ohje:

  1. Sekoita kulhossa piimä, maito ja rikotut ohrasuurimot, peitä kelmulla ja anna turvota yön yli jääkaapissa.
  2. Lisää kananmunat, vehnäjauhot ja suola. Sekoita vispilällä. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja levitä taikina uunipannulle.
  3. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
  4. Valmista munavoi. Hienonna kovaksi keitetyt kananmunat haarukalla, sekoita pehmeä rasva joukkoon. Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla.

Vinkki!

Voit paistaa rieskan modernisti uunissa tai vanhan ajan tapaan leivinuunissa koivuntuohilevyjen päällä.

Mikä ihmeen juhannusrieska?

Savossa rieskaa syödään muulloinkin kuin juhannuksena, mutta aikanaan se kuului perinteisesti keskikesän juhlaan. Ruoka- ja järjestöasiantuntija Katja Rissanen Maa- ja kotitalousnaisista vahvistaa, että juhannusrieska on ollut Etelä-Savossa vahva perinne. Lue juttu juhannusrieskasta täältä!

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt