Kotivinkki

Särkisäilyke on mainio täsmäherkku pastaan, pizzaan ja leivälle – näin teet purkkikalaa helposti itse!

12 h 45 min
{
Aktiivinen
45 min
Passiivinen
12 h
Särjet sopivat mainiosti purkkikalaksi. Ruodotkin pehmenevät näppärästi säilykkeessä. Mausta särkisäilyke mausteisella thai-kastikkeella tai raikkaalla fenkolikastikkeella ja purkita. Samaan tapaan voit tehdä säilykkeitä pikkuahvenista!
MA
3.7
0
Julkaistu: 11.6.2021


Reseptin ainekset (Noin 4 purkkia)

Särkisäilyke fenkolikastikkeessa

  • 500 gpuhdistettuja pikkusärkiä tai -ahvenia (reilu 1 kg puhdistamatonta kalaa)
  • 200 gpurjoa pilkottuna
  • 300 gfenkolia pilkottuna
  • ½sitruunan kuoriraaste ja mehu
  • 2 tlsuolaa
  • 1 dlrypsiöljyä
  • ¼ tlmustapippuria

Särkisäilyke thai-kastikkeessa

  • 500 gpuhdistettuja pikkusärkiä tai -ahvenia (reilu 1 kg puhdistamatonta kalaa)
  • 3 rklpunaista thai curry -tahnaa
  • 3 rkltomaattipyreetä
  • 1punasipuli pilkottuna
  • 1paprika pilkottuna
  • 1limen kuoriraaste ja mehu
  • 1 tlsuolaa
  • 1 dlrypsiöljyä
  • noin 1valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • noin ½chili hienonnettuna
Tulosta

Särkisäilyke valmistuu näin:

  1. Suomusta ja perkaa särjet, poista päät. Jos käytät ahvenia, nylje ne. Pilko kalat muutaman sentin paloiksi kulhoon. Lisää valitsemasi maustekastikkeen ainekset ja sekoita.
  2. Täytä puhtaista purkeista noin ¾ kalakasvismassalla. Pane kansi päälle, mutta älä kiristä vielä. Nosta purkit uunivuoassa kylmään uuniin. Säädä lämpö noin 150 asteeseen ja anna purkkien olla uunissa noin tunti tai kunnes öljy kiehuu. Laske lämpö noin 100–110 asteeseen ja anna hautua 5 tuntia.
  3. Kiristä purkkien kannet tiukasti kiinni. Jätä purkit uuniin jälkilämpöön 6 tunniksi tai yön yli ja siirrä sitten jääkaappiin. Jäähtyessään kansi sulkeutuu hermeettisesti ja umpioituu. Avaamattomana tuote säilyy jopa viikkoja jääkaapissa. Avattuna käytä tuote muutaman päivän sisällä. Tarkista ennen avaamista, että kansi on kuopalla: se kertoo, että säilyke on pysynyt tiiviinä.

Vinkki!

Purkkikalaa kannattaa tehdä kerralla reilummin, sillä se säilyy puhtaissa purkeissa hyvin. Pese vanhat lasipurkit huolellisesti ja keitä kymmenisen minuuttia ennen kalan purkittamista.

Kommentoi »