Sämpylät – leivo mehevät ja rouhevat lämpimäiset itse
1 h 30 min
{
Aktiivinen
15 minPassiivinen
1 h 15 minSämpylät ovat parhaimmillaan uunituoreina ja itse tehtyinä. Nämä hieman rouheammat sämpylät saavat lisämakua erilaisista siemenistä ja pähkinöistä. Nappaa ohje talteen!
LA
MA
4.1
Kuvat
Julkaistu 15.4.2007

Sämpylät – leivo mehevät ja rouhevat lämpimäiset itse
Reseptin ainekset (8 kpl)
Sämpylät
- 2½ dlvettä
- 25 ghiivaa
- 1/2 tlsuolaa
- 1 tlsokeria
- ½ dlkauraleseitä
- ½ dlpellavansiemeniä
- ½ dlauringonkukansiemeniä
- ½ dlsuolapähkinöitä
- ¼ dlruokaöljyä
- 4½ dlvehnäjauhoja
Voiteluun
- 1 kplmunaa
Pinnalle
- 1 rklsuolapähkinöitä
- 1 rklauringonkukansiemeniä
- 1 rklpellavansiemeniä
Sämpylät – ohje:
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon muut aineet paitsi vehnäjauhot.
- Lisää jauhot vähitellen ja alusta taikina pehmeäksi ja kimmoisaksi. Peitä kulho leivinliinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
- Jaa kohonnut taikina 8 palaan ja leivo sämpylöiksi pellille. Anna jälleen kohota. Voitele kohonneet sämpylät ja ripottele päälle pähkinöitä ja siemeniä.
- Paista rouhevia sämpylöitä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Vinkki!
Pähkinäiset sämpylät syntyvät 1 dl suolapähkinöistä. Käytä vehnäjauhojen sijaan taikinaan noin 5 dl hiivaleipäjauhoja.

Porkkanasämpylät – leivo sämpylät lukijamme Mikan kehutulla ohjeella
Maku

Hunajaiset kaurasämpylät – nämä hunajavoilla valellut ihanuudet katoavat pelliltä hetkessä
Kotivinkki

Rapeat peltisämpylät
Maku

Voisämpylät ruskistetulla voilla – maailman pehmeimmät sämpylät katoavat pelliltä hetkessä
Maku

Puurosämpylät
Maku

Pinaattisämpylät muffinipellillä – yön yli kohotettu taikina takaa rapean kuoren
Kotivinkki

Soodasämpylät, joita ei tarvitse vaivata eikä kohottaa – leivo nopeasti leipää vaikka arki-illan iloksi
Kotivinkki

Yön yli kohotetut sämpylät
Maku