Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ruoanvalmistus

Riisin keitto – ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkeillä saat riisistä irtonaista ja ihanan mehevää

35 min
{
Aktiivinen 5 min
Passiivinen 30 min

Puuroutuuko riisi aina keitettäessä? Kokosimme yhteen ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkit, joilla riisin keitto onnistuu parhaiten.

Reseptin ainekset
4 annosta
3 dl
riisiä
6 dl
vettä
½ tl
suolaa

Riisin keitto – ohje:

  1. Huuhtele riisi siivilässä kylmän veden alla ja valuta.
  2. Mittaa vesi, suola ja riisi kattilaan. Laita kattila liedelle ja kuumenna, kunnes vesi kiehuu.
  3. Alenna lämpöä ja hauduta riisiä kannen alla keskilämmöllä. Riisin keittoaika on riisilajista riippuen noin 15–20 minuuttia. Keitä, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin ja riisi on pehmeää. Laske keittoaika aika siitä, kun vesi alkaa kiehua.
  4. Ota kattila liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla vielä 5–10 minuuttia.
  5. Sekoita lopuksi haarukalla, jotta riisistä tulee ilmavaa.

Täydellinen riisi – näin onnistut ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkeillä

Pitääkö riisi huuhdella ennen keittämistä tai sen jälkeen?

Basmati- ja jasmiiniriisi sekä muut pitkät ja kapeajyväiset riisit kannattaa huuhdella pari–kolme kertaa ennen keittämistä. Huuhtelun jälkeen riisi valutetaan. Samoin erilaiset puuroutuvat riisit on hyvä huuhtaista, jotta riisistä tulee irtonaisempaa. Vesi irrottaa riisinjyvistä ylimääräistä tärkkelystä, joka tekee riisistä tahmeaa. Pitkäjyväistä tai täysjyväriisiä ei tarvitse huuhdella tärkkelyksen takia, koska ne ovat puuroutumattomia riisityyppejä.

Vesipesu irrottaa silti riisin sisältämää arseenia, joka voi olla ihmiselle haitallista. Huolellisella huuhtelulla voikin vähentää arseenialtistuksen määrää. Altistusta voi torjua myös kaatamalla riisin keitinveden pois heti kypsennyksen jälkeen. Keitetyn riisinkin voi halutessaan huuhtaista siivilässä kylmän veden alla, kunnes vesi on kirkasta.

Onko riisin ja veden suhteelle muistisääntöä?

Kypsentämätöntä riisiä on hyvä varata ¾ dl ruokailijaa kohden. Veden ja riisin suhde sen sijaan riippuu siitä, keitetäänkö riisi vähässä vai runsaassa vedessä.

  • Riisin keitto vähässä vedessä: Lisää vettä noin kaksinkertaisesti riisin määrään verrattuna. Eli keitä esimerkiksi 1 dl riisiä noin 2 dl:ssa vettä. Veden annetaan imeytyä riisiin, jolloin sitä ei valuteta keittämisen jälkeen pois.
  • Riisin keitto runsaassa vedessä: Lisää vettä noin viisinkertainen määrä riisin määrään verrattuna, esimerkiksi 1 dl riisiä ja 5 dl vettä. Tällöin kaikki vesi ei imeydy riisiin, vaan ylimääräinen keittovesi valutetaan riisin kypsyttyä pois.

Keitetäänkö riisi kannen alla?

Riisi kannattaa keittää kannen alla, jotta neste imeytyy riisiin, eikä pääse haihtumaan liian nopeasti. Kannen alle kerääntyy myös kuumaa höyryä, joka jouduttaa riisin kypsymistä ja pitää sen mehevänä. Kun riisi on valmista, kansi on hyvä nostaa pois, jotta riisi pääsee jäähtymään ja kuivumaan hieman. Jos kannen jättää kattilan päälle, riisistä saattaa tulla kuumassa höyryssä ylikypsää tai liisterimäistä, kun riisinjyvät tarttuvat kiinni toisiinsa.

Entä millä teholla riisi keitetään?

Keskilämpö riittää hyvin riisin kypsentämiseen. Liian kuumassa lämpötilassa vesi haihtuu nopeammin, jolloin se ei ehdi imeytyä kunnolla riisiin. Lopputuloksena riisi saattaa tarttua kattilan pohjaan tai jäädä raa’aksi.

Sekoitetaanko riisiä keittämisen aikana?

Riisikattilaan ei kannata kajota lusikalla tai kauhalla, sillä sekoittaminen voi irrottaa riisin tärkkelystä, joka tekee riisistä helposti liisteriä.

Miten pitkään riisiä keitetään?

Riisin keittoaika on noin 10–25 minuuttia, jonka aikana riisinjyvät turpoavat kaksin-kolminkertaiseksi. Tarkan keittoajan ja -ohjeen löydät pakkauksen kyljestä. Kypsymisaika vaihtelee riisilaadun ja kypsennystavan mukaan. Pienijyväiset ja hiotut riisilajikkeet kypsentyvät nopeammin kuin suuri- ja täysjyväiset riisilajit.

  • Basmati- ja jasmiiniriisi kypsyvät melko nopeasti noin 10 minuutissa. Keittämisen jälkeen basmati- ja jasmiiniriisin on hyvä levätä kannen alla vielä noin 5 minuuttia.
  • Pitkäjyväinen riisi kypsyy noin 20 minuutissa, kun taas täysjyväriisin keittoaika on noin 35 minuuttia.

Keittoaika on 10–15 minuuttia pidempi, jos valmistat riisin vesihauteessa tai haudekattilassa. Vettä tarvitaan noin kaksinkertainen määrä riisiin nähden. Lämpöä ei tarvitse alentaa keittämisen aikana, koska riisi ei ole vaarassa palaa pohjaan.

Riisi valmistuu kätevästi myös monitoimiuunin höyrytoiminnolla tai riisinkeittimessä. Riisinkeitintä käytettäessä vesi kiehautetaan ja sen jälkeen riisin annetaan hautua. Riisin kypsennysaika ja -lämpötila kannattaa tarkistaa aina laitteesta.

Voiko riisin kypsentää mikrossa?

Riisin kypsennys onnistuu myös mikrossa. Vettä kannattaa lisätä riisimäärään nähden hieman enemmän kuin kattilassa keitettäessä. Hyvä suhde yhden hengen annokseksi on ¾ dl pitkäjyväistä, basmati- tai jasmiiniriisiä ja 2 dl vettä. Mittaa ainekset mikron kestävään kulhoon ja kypsennä ilman kupua 600 W:n teholla noin 15 minuuttia. Täysjyväriisi vaatii hieman pidemmän, noin 20 minuutin kypsennysajan.

Miten riisistä saa ilmavaa?

Huolellinen huuhtelu on paras tapa varmistaa se, että riisistä tulee ilmavaa ja irtonaista. Riisiä voi myös sekoitella keittämisen jälkeen esimerkiksi haarukalla varovasti nostellen. Niksi estää riisinjyviä tarttumasta toisiinsa.

Riisin puuroutuminen voi johtua myös lajikkeesta. Riisi jaotellaan joko puuroutumattomiin tai puuroutuviin riisityyppeihin. Puuroutumaton riisi on käsitelty parboil-menetelmällä, eli riisinjyvän pinnassa oleva tärkkelys on kypsennetty kuumalla vesihöyryllä. Tällöin osa riisinjyvän kuorikerroksen ravintoaineista imeytyy jyvän ytimeen. Jyvän pinta myös kovettuu käsittelyssä, eikä se tartu toisiin riisinjyviin, eli puuroudu keittäessä.

Puuroutumattomiin riiseihin kuuluvat yleensä pitkäjyväiset riisit, kuten basmati- ja jasmiiniriisi. Puuroutuvat riisityypit sen sijaan ovat usein pyöreäjyväisiä, sillä niissä on runsaasti amylopektiiniä, eli tärkkelystä, joka sitoo itseensä erityisen paljon vettä. Tällöin riisi saa pehmeän ja tarttuvan rakenteen.

Miten keitetty riisi säilytetään?

Huoneenlämpöön jätetty riisi voi pilaantua nopeasti, joten ylijäänyt riisi pitää jäähdyttää mahdollisimman nopeasti ennen jääkaappiin siirtämistä. Kuuma riisi nostaa jääkaapin lämpötilaa ja lämmittää muita elintarvikkeita.

Jäähdytystä kannattaa nopeuttaa esimerkiksi laittamalla riisi astiaan, joka nostetaan kylmään vesihauteeseen. Kylmällä säällä riisin voi jäähdyttää myös ulkona suljetussa astiassa. Jos riisiä jää paljon yli, jäähtymisen nopeuttamiseksi se on hyvä jakaa pienempiin astioihin. Keitetty riisi säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa 3–4 päivää.

Onnistuuko keitetyn riisin pakastaminen?

Ylimääräisen keitetyn riisin voi myös pakastaa. Riisi kannattaa jakaa jo pakastusvaiheessa käteviin annosrasioihin, joissa se on helppoa sulattaa ja lämmittää mikroaaltouunissa. Kypsäksi keitetty riisi säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta.

Lähteenä käytetty myös: Ruokavirasto.fi ja Kirsti Parkkinen & Kaija Rautavirta: Utelias kokki – Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt