Maku

Ranskalainen kala-äyriäiskeitto (Bouillabaisse)

1 h
4.1
8

Ranskalainen kala-äyriäiskeitto (Bouillabaisse)

MU
GL
8
4.1
Teksti Marita Joutjärvi
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 annosta)

  • 1/4 dlrypsiöljyä
  • 4 kplvalkosipulinkynttä (silputtuna)
  • 7 1/2 dlkuivaa valkoviiniä
  • 500 gsinisimpukoita
  • 1 kplsipulia (silputtuna)
  • 1/4 dltomaattipyreetä
  • 1/2 tlpiparjuuritahnaa
  • 1 rklsokeria
  • 10 dlkalalientä
  • 1/2 dlkalafondia
  • 400 gperunaa (kuorittuina ja paloiteltuina)
  • 120 gporkkanaa (baby)
  • 1 1/2 dlruokakermaa
  • 2 rklvoita
  • 1/2 tlsuolaa
  • 3 gsahramia
  • 1 kpllaakerinlehteä
  • 3 rklpersiljaa
  • 1 tlmustapippuria (kokonaisia)
  • 300 glohta (isohkoiksi kuutioiksi leikattuna)
  • 100 gkatkarapuja (pakaste)
  • 100 gjättikatkaravunpyrstöjä
  • 500 gkuhaa (fileinä)
  • 1 rkltuoretta tilliä (silputtuna)

Tee näin

1 h
{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN1 h

Aloita ranskalaisen kala-äyriäiskeiton valmistus kaatamalla isoon kattilaan oliiviöljy ja puolet silputusta valkosipulista. Kuumenna ja anna aromeiden avautua. Kaada joukkoon reilut 4 dl valkoviiniä. Kun seos kiehahtaa, lisää joukkoon hyvin pestyt sinisimpukat ja keitä, kunnes simpukat avautuvat.
Nosta simpukat reikäkauhalla kulhoon odottamaan. Valmista seuraavaksi aromikas liemi, eli kuullota isossa kattilassa tilkassa oliiviöljyä loput hienonnetusta valkosipulista ja sipulisilppu. Lisää joukkoon tomaattipyree, piparjuuritahna ja sokeri. Lisää 3 dl valkoviiniä ja anna sen hieman kiehua kasaan.
Kaada joukkoon kalaliemi ja kala- tai hummerifondi sekä lisää paloitellut perunat. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes perunat ovat puolikypsiä. Lisää joukkoon pikkuporkkanat tai ohuita porkkanasuikaleita.
Kaada kerma pieneen kattilaan ja anna sen kiehua kasaan niin, että kermasta tulee paksua. Kaada kerma isoon kattilaan, lisää voi ja mausta liemi. Lisää lohikuutiot ja anna niiden kypsyä.
Lisää lopuksi keiton joukkoon kuorelliset katkaravut sekä jokiravun pyrstöt ja anna niiden lämmetä. Nosta keittokattila sivuun.
Ruskista lopuksi kuhafileet paistinpannulla kullanruskeiksi ja rapeiksi.
Kokoa annos: nosta lientä lautasen pohjalle, lisää kasviksia, lohta, simpukoita, katkarapuja, jokiravun pyrstöjä, ja lopuksi paistettu kuhafilee. Koristele bouillabaisse tuoreella tillillä.

MITÄ PIDIT?
4.1
Katso myös nämä