Maku

Punoskannellinen marjapiiras

2 h 30 min
5
0

Kätke kauniin punoskannen alle haluamasi marjoja vaikka pakkasesta. Panosta punoskannellisessa marjapiiraassa erityisesti piirakkataikinan oikeaoppiseen valmistamiseen!
Tulosta
Kuvat Lunni leipoo

Ainekset (10 palaa)

Pohja

  • 225 gvoita
  • 360 dlvehnäjauhoja (n. 6 dl + jauhotukseen lisää)
  • 1/2 dlkylmää vettä

Täyte

  • 5 dlmarjoja (mustikka, puolukka, mansikka)
  • 2 rklmaissitärkkelystä
  • 2 rklfariinisokeria
  • 1/2 dlsokeria
  • 1 tlaito vaniljasokeria

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN2 h
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Valmista ensin pohja.

Kuutioi voi ja laita pakkaseen n. 15 minuutiksi. Mittaa kulhoon myös vesi ja laita se pakkaseen odottamaan.

Nypi ensin puolet kylmästä voista vehnäjauhojen kanssa murumaiseksi. Voit käyttää blenderiä tai kahta veistä tähän, lämpimät kädet lämmittävät voita (tätä emme halua!).

Sekoita sen jälkeen loput voista jauhojen joukkoon, jos käytät blenderiä vältä ylityöstämästä taikinaa (5-10 nopeaa painallusta riittää).

Lisää 2 rkl kylmää vettä ja sekoita veitsellä sekaisin. Lisää tarvittaessa 1-2 rkl vettä.

Taikina on valmista, kun se on murumaista mutta puristettaessa se jää muotoonsa. Liika vesi tekee taikinasta kovan, liika työstäminen taas sitkoisan. Tavoite on saada mahdollisimman murea taikina.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile siitä lopuksi käsin pallo, älä vaivaa liikaa. Voit kämmenellä litistää taikinaa pari kertaa, jotta voi jakautuu tasaisesti jauhojen joukkoon.

Jaa taikina kahteen, kääri tuorekelmuun, painele levyksi ja anna levätä n. 1 h tai yön yli kylmässä.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota taikina ajoissa huoneenlämpöön ennen leipomista. Tee toisesta puolesta pohja 22-senttiseen piirakkavuokaan ja tee toisesta puolesta punoskansi. Ohjeet löytyvät blogipostauksesta täältä.

Valmista täyte yhdistämällä jäiset marjat maissitärkkelyksen, fariinisokerin ja sokerin kanssa. Kaada piirakkavuokaan.

Paista ensimmäiset 15 minuuttia 200 asteessa, laske lämpöä sitten 175 asteeseen ja paista n. 30 minuuttia tai kunnes punoskansi on saanut kunnolla väriä ja täyte poreilee kannen alla.

Anna piiraan jäähtyä kunnolla ennen kuin leikkaat (täyte on juoksevaa). Säilytä kylmässä mutta tarjoile hieman lämmitettynä.

MITÄ PIDIT?
5