4,5(2)
Punajuuri-lihapyörykät ja lanttumuusi – rakas kotiruoka on vielä herkullisempi juureksilla rikastettuna!
Gluteeniton
1 h 20 min
{
Aktiivinen 40 min
Passiivinen 40 min
Raakaraasteena lisätty punajuuri antaa lihapyöryköille raikasta makua, ja ruskistettu voi kruunaa maukkaan lanttumuusin. Mehevämpiä lihapullia ja parempaa juuresmuusia saa hakea, nappaa ohje!
28.3.2023
 |
Maku
Reseptin ainekset
4 annosta
Punajuuri-lihapyörykät
2 isoa (200 g) punajuurta
1 sipuli
400 g naudanjauhelihaa
1 muna
1 rkl sinappia
(2 tl kuivattua timjamia tai 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna)
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
Lanttumuusi
1 kg lanttua
½ tl suolaa
100 g voita
1 dl keitinvettä
1 dl kermaa
¼ tl mustapippuria

Punajuuri-lihapyörykät ja lanttumuusi – ohje:

  1. Valmista ensin pyörykkämassa. Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita kasvikset ja jauheliha kulhossa. Lisää muna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
  2. Muotoile taikinasta kostutetuin tai öljytyin käsin pyöryköitä (noin 24 kpl) leivinpaperin päälle pellille.
  3. Kuori ja kuutioi lantut. Keitä lanttukuutiot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 20–25 minuuttia.
  4. Laita pyörykät puolivälissä lanttukuutioiden kypsennystä 200-asteiseen uuniin ja paista noin 15 minuuttia, kunnes pyörykät ovat kypsiä.
  5. Mittaa voi kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes voi on paahtunut kullanruskeaksi. Anna jäähtyä hetki, kunnes hera laskeutuu pohjalle. Kaada voi varovasti toiseen astiaan siten, että hera jää kattilan pohjalle (hyödynnä hera esimerkiksi sämpylätaikinassa). Ota 3 rkl ruskistettua voita erilleen viimeistelyä varten.
  6. Ota 1 dl lanttujen keitinvettä talteen. Valuta lantut. Soseuta lantut sähkövatkaimella. Lisää kerma ja loppu ruskistettu voi sekä keitinvettä niin, että muusi on sopivan löysää. Sekoita tasaiseksi. Mausta pippurilla, tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Viimeistele ruskistetulla voilla.
  7. Tarjoa pyörykät lanttumuusin kanssa.

Vinkki!

  • Voit paistaa pyörykät myös pannulla voin ja öljyn sekoituksessa, mikä antaa niille lisämakua.
  • Muusi onnistuu samaan tapaan myös muista juureksista.

Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.