4,4(20)
Pullataikina juureen – leivo elämäsi kuohkeimmat ja maukkaimmat pullat hapanjuurella
8 h 50 min
{
Aktiivinen 50 min
Passiivinen 8 h
Pullataikina juureen onnistuu mainiosti hapanjuurella. Sillä voi leipoa erinomaista pullaa, mutta juuren on oltava kokenut ja toimivaksi testattu. Tällä ohjeella teet sekä herkulliset korvapuustit että mehevät voisilmäpullat.
Julkaistu 24.2.2016
Maku
Reseptin ainekset
16 kpl
Pullataikina juureen
75 gvoita
2 1/2 dlkevytmaitoa
1 dlsokeria
2 tlkardemummaa
1/2 tlsuolaa
1 muna
80 gruokittua, mietoa juurta
440 gvehnäjauhoja
Voitelu
1 muna
Korvapuustien täyte
50 gvoita (huoneenlämpöisenä)
1/2 dlsokeria
1 rklkanelia
Voisilmäpullien täyte
75 gvoita
1/2 dlsokeria
1/2 dlvehnäjauhoja
Pinnalle
3 rklraesokeria

Pullataikina juureen – ohje:

  1. Pullien tekoon kannattaa ryhtyä, kun juuri on vähintään kolmen kuukauden ikäinen. Lue lisätietoja ohjeen lopusta vinkistä.
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää maito, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Sekoita ja siirrä seos kulhoon. Mittaa joukkoon juuri ja alusta taikinaan jauhoja, kunnes taikina pysyy kasassa ja irtoaa käsistä. Älä tee liian tiukkaa taikinaa vaan jätä se melko pehmeäksi.
  3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan tekeytyä ja kohota lämpimässä paikassa noin 2 tuntia. Uuni, jossa on päällä vain valo, sopii hyvin. Taikinan ei kuulu kovin paljon nousta tänä aikana, vaan se tekeytyy ja juuren hiivat aloittavat työnsä.
  4. Kumoa taikina työpöydälle ja vaivaa sitä hetki.
  5. Jos teet korvapuusteja, niin kauli taikina levyksi (25 cm x 35 cm). Levitä päälle huoneenlämpöinen voi, ripottele sokeri ja kaneli, kääri rullalle ja leikkaa vinottain 16 palaksi. Paina korvapuustin muotoon ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Jos teet voisilmäpullia, jaa taikina 16:een palaan ja pyörittele palat pulliksi. Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille ja paina keskelle pullaa peukalolla kuoppa. Voit leipoa taikinasta myös tavallisia pikkupullia.
  6. Peitä pelti liinalla ja nosta uuniin, jossa on päällä vain valo. Anna pullien kohota 3–5 tuntia. Jos uunissa on kaksi peltiä, vaihda niiden paikkaa muutaman kerran kohoamisen aikana.
  7. Kun pullat ovat kohonneet hyvin, voitele ne munalla. Ripottele korvapuustien päälle raesokeria tai mantelirouhetta. Voisilmäpullia varten sekoita voi, sokeri ja vehnäjauho keskenään. Paina voisilmäpullien keskustaa hiukan alas ja nosta kuoppaan voi-sokeriseosta.
  8. Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

Pullien leivonnan kanssa kannattaa odottaa, että juuri on vähintään kolmen kuukauden ikäinen. Pullaan ei toivota hapanta makua, ja nuorella juurella happamuus on yleensä voimakasta. Juuri on hyvä ruokkia vähintään kahteen kertaan, mikä myös miedontaa happamuutta. Pullaa leivottaessa oikea hetki taikinan teolle on, kun ruokittu juuri on kuohkeimmillaan.

Vinkki!

Haluatko tehdä itsellesi oman juuren? Juurileivonta on helpompaa kuin uskotkaan. Kurkkaa, miten teet juuren, ruokit sitä ja leivot elämäsi parasta juurileipää.

6 kommenttia
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.