Piparitorni kohahduttaa joulupirskeissä – leivo piparkakkutalon mantelinen haastaja omiin juhliin tai näyttäväksi lahjaksi
2 h 30 min
{
Aktiivinen
1 h Passiivinen
1 h 30 minMantelilta maistuva, perinteisillä piparimausteilla maustettu piparitorni on glögijuhlien tähti, josta jokainen voi murtaa haluamansa kokoisia paloja.
GL
KA
MA
5
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 2.12.2021

Piparitorni kohahduttaa joulupirskeissä – leivo piparkakkutalon mantelinen haastaja omiin juhliin tai näyttäväksi lahjaksi
Reseptin ainekset (15–20)
- 17 dlmantelijauhetta (esim. Sallinen)
- 5 dltomusokeria
- 1 tljauhettua inkivääriä
- 1 tljauhettua neilikkaa
- 2 tljauhettua kanelia
- ½ tljauhettua maustepippuria
- 6valkuaista
- 1 tlvaniljauutetta (esim. Dr. Oetker)
Pikeeri
- 1valkuainen
- 3½–4 dltomusokeria
- 1 tlsitruunanmehua
Piparitorni valmistuu näin:
- Mittaa mantelijauhe, tomusokeri ja mausteet isoon taikinakulhoon. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset ja vaniljauute joukkoon. Jatka vatkaamista pari minuuttia tai kunnes seos on taikinamaista. Kääri taikina kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa noin tunti.
- Leivo taikinasta käsin pyöritellen 15 noin 1,5 sentin paksuista tankoa, joista lyhimmän pituus on 10 senttiä. Kasvata siitä eteenpäin jokaisen tangon pituutta noin 1,5–2 senttiä niin, että pisin tanko on noin 40 senttiä. Kiepauta tangot pyöreiksi rinkuloiksi pellille. Paista 200 asteessa 3–4 erässä noin 10 minuuttia. Rinkulat saavat jäädä melko vaaleiksi, jolloin ne pysyvät pehmeämpinä ja tornia on helpompi syödessä murtaa. Anna rinkuloiden jäähtyä ennen tornin kokoamista.
- Vatkaa valkuaista ja tomusokeria sähkövatkaimella 2–3 minuuttia. Sekoita tilkka sitruunanmehua joukkoon. Lusikoi pikeeri kertakäyttöiseen pursotinpussiin, leikkaa pussin kärkeen pieni reikä ja koristele sekä kokoa rinkulat torniksi.
- Viimeistele torni halutessasi pikeerillä koristelluilla pipareilla.

Piparkakkutalo – täydelliset ohjeet taikinasta kaavoihin ja kuorrutteisiin

Jättipiparikakku on joulun näyttävin (ja herkuin!) jälkiruoka – jäädykkeen serkku saa täytteekseen tahinijäätelöä
Maku

Rullaa yhteen croissant- ja piparitaikinaa! Piparicroissantit ovat joulukauden hykerryttävin (ja helpoin) herkku
Maku

Piparkakkukranssi – syötävän suloinen koriste ilahduttaa myös lahjana
Meillä kotona

Pehmeät piparit – tuttu piparkakkujen maku suussasulavalla koostumuksella
Kotivinkki

Suklaapiparilevy – kauli piparitaikina levyksi, kuorruta herkuilla ja koristele lopuksi kullalla
Meillä kotona

Unohda perinteiset piparitalot! Leivo sen sijaan piparkakkulinnunpönttö ja sille siivekäs asukas
Kotivinkki

Piparikuusi
Maku