Kotivinkki

Piparitorni kohahduttaa joulupirskeissä – leivo piparkakkutalon mantelinen haastaja omiin juhliin tai näyttäväksi lahjaksi

2 h 30 min
{
Aktiivinen
1 h
Passiivinen
1 h 30 min
Mantelilta maistuva, perinteisillä pipari­mausteilla maustettu piparitorni on glögi­juhlien tähti, josta jokainen voi murtaa ­haluamansa ­kokoisia paloja.
GL
KA
MA
5
0
Julkaistu: 2.12.2021


Reseptin ainekset (15–20)

  • 17 dlmantelijauhetta (esim. Sallinen)
  • 5 dltomusokeria
  • 1 tljauhettua inkivääriä
  • 1 tljauhettua neilikkaa
  • 2 tljauhettua kanelia
  • ½ tljauhettua maustepippuria
  • 6valkuaista
  • 1 tlvaniljauutetta (esim. Dr. Oetker)

Pikeeri

  • 1valkuainen
  • 3½–4 dltomusokeria
  • 1 tlsitruunanmehua
Tulosta

Piparitorni valmistuu näin:

  1. Mittaa mantelijauhe, tomusokeri ja mausteet isoon taikinakulhoon. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset ja vaniljauute joukkoon. Jatka vatkaamista pari minuuttia tai kunnes seos on taikinamaista. Kääri taikina kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa noin tunti.
  2. Leivo taikinasta käsin pyöritellen 15 noin 1,5 sentin paksuista tankoa, joista lyhimmän pituus on 10 senttiä. Kasvata siitä eteenpäin jokaisen tangon pituutta noin 1,5–2 senttiä niin, että pisin tanko on noin 40 senttiä. Kiepauta tangot pyöreiksi rinkuloiksi pellille. Paista 200 asteessa 3–4 erässä noin 10 minuuttia. Rinkulat saavat jäädä melko vaaleiksi, jolloin ne pysyvät pehmeämpinä ja tornia on helpompi syödessä murtaa. Anna rinkuloiden jäähtyä ennen tornin kokoamista.
  3. Vatkaa valkuaista ja tomusokeria sähkövatkaimella 2–3 minuuttia. Sekoita tilkka sitruunanmehua joukkoon. Lusikoi pikeeri kertakäyttöiseen pursotinpussiin, leikkaa pussin kärkeen pieni reikä ja koristele sekä kokoa rinkulat torniksi.
  4. Viimeistele torni halutessasi pikeerillä koristelluilla pipareilla.
Kommentoi »