


Piparitorni kohahduttaa joulupirskeissä – leivo piparkakkutalon mantelinen haastaja omiin juhliin tai näyttäväksi lahjaksi
2 h 30 min
{
Aktiivinen 1 h 0 min
Passiivinen 1 h 30 min
Mantelilta maistuva, perinteisillä piparimausteilla maustettu piparitorni on glögijuhlien tähti, josta jokainen voi murtaa haluamansa kokoisia paloja.
Reseptin ainekset
15–20
17 dl
mantelijauhetta (esim. Sallinen)
5 dl
tomusokeria
1 tl
jauhettua inkivääriä
1 tl
jauhettua neilikkaa
2 tl
jauhettua kanelia
½ tl
jauhettua maustepippuria
6
valkuaista
1 tl
vaniljauutetta (esim. Dr. Oetker)
Pikeeri
1
valkuainen
3½–4 dl
tomusokeria
1 tl
sitruunanmehua
Piparitorni – ohje:
- Mittaa mantelijauhe, tomusokeri ja mausteet isoon taikinakulhoon. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset ja vaniljauute joukkoon. Jatka vatkaamista pari minuuttia tai kunnes seos on taikinamaista. Kääri taikina kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa noin tunti.
- Leivo taikinasta käsin pyöritellen 15 noin 1,5 sentin paksuista tankoa, joista lyhimmän pituus on 10 senttiä. Kasvata siitä eteenpäin jokaisen tangon pituutta noin 1,5–2 senttiä niin, että pisin tanko on noin 40 senttiä. Kiepauta tangot pyöreiksi rinkuloiksi pellille. Paista 200 asteessa 3–4 erässä noin 10 minuuttia. Rinkulat saavat jäädä melko vaaleiksi, jolloin ne pysyvät pehmeämpinä ja tornia on helpompi syödessä murtaa. Anna rinkuloiden jäähtyä ennen tornin kokoamista.
- Vatkaa valkuaista ja tomusokeria sähkövatkaimella 2–3 minuuttia. Sekoita tilkka sitruunanmehua joukkoon. Lusikoi pikeeri kertakäyttöiseen pursotinpussiin, leikkaa pussin kärkeen pieni reikä ja koristele sekä kokoa rinkulat torniksi.
- Viimeistele torni halutessasi pikeerillä koristelluilla pipareilla.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat