


Pikkusiskon valkosipulipiirakka – lukijamme Irenen ohje oli alkujaan reissutuliainen Skotlannista: ”Maku on mielettömän hyvä”
Tässä piirakassa maut ovat täydellisessä tasapainossa: suolainen vuohenjuusto maistuu juuri sopivan voimakkaasti, karamellisoidut valkosipulit tuovat lempeää makeutta ja yrtit täydentävät makuelämystä.
Pikkusiskon valkosipulipiirakka – ohje:
- Kauli ja levitä taikina irto- tai piirasvuoan (ø 28 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Laita päälle leivinpaperi ja paino (esim. paistohelmet) ja laita pohja jääkaappiin 20 minuutiksi.
- Esipaista pohjaa 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Poista paino ja leivinpaperi ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia, kunnes pohja on kullanruskea.
- Kuori valkosipulinkynnet ja laita ne pannulle. Lisää vettä niin, että valkosipulit juuri ja juuri peittyvät. Hauduta 3 minuuttia. Nosta lämpöä ja keitä pari minuuttia, kunnes neste on haihtunut. Lisää öljy, etikka ja vesi (noin 2 dl). Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.
- Lisää sokeri, yrtit, suola ja pippuri. Jatka keittämistä noin 10 minuuttia, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut ja seos on siirappimaista.
- Levitä pehmeä vuohenjuusto piirakkapohjalle. Paloittele toinen vuohenjuusto. Lisää juustopalat pohjalle. Lusikoi karamellisoidut sipulit liemineen juustokerroksen päälle.
- Sekoita munat, kerma, ranskankerma ja suola kulhossa. Kaada seos piirasvuokaan.
- Paista piirakkaa 160-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia, kunnes täyte on jähmettynyt ja pinta on saanut kullanruskean värin. Anna vetäytyä hetki.
- Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoa salaatin kanssa.
Vinkki!
Voit maustaa karamellisoidut sipulit myös tuoreilla yrteillä. Lisää niitä kuivattuja yrttejä reilummin, noin 1 rkl/yrtti.
Reseptiterveiset Skotlannista
”Nautin kiireettömästä ruoanlaitosta. Parasta on, jos pöydän ympärille saa paljon läheisiä nautiskelemaan. Aikoinaan kotia etsiessämme suurin kriteerini oli, että sinne pitää mahtua suuri ruokapöytä.
Kun aikaa on, panostamme mieheni kanssa useamman ruokalajin illallisiin. Arkiruokailut sen sijaan menevät nopeaa ja helppoa kaavalla. En ole pikkutarkka ruoanlaitossa enkä leivonnassa. Tärkeintä on tekemisestä nauttiminen ja hyvä maku.
Olin 15-vuotiaana kuukauden tutun perheen lapsia hoitamassa Skotlannissa. Siellä perheenäiti leipoi valkosipulipiirakkaa, josta tykkäsin. Oman versioni olen muokannut suomalaisittain. Reseptin nimi syntyi, kun isosiskoni kirjoitti ohjeen muistiin ’pikkusiskon sipulipiirakkana’. Piirakan maku on mielettömän hyvä – karamellisoinnin jälkeen valkosipulit eivät enää potki suussa. Työnjakona meillä toimii se, että mieheni kuorii valkosipulinkynnet ja minä leivon piirakan. Yrttejä laitan usein tuplamäärän.”
Irene Luolila, Mynämäki