5(3)
Persikkapiirakka
2 h 5 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 1 h 45 min
Rustiikkisen näköinen persikkapiirakka syntyy mehevistä, kypsistä persikoista ja huolella valmistetusta piirakkapohjasta. Tee piirakkaan umpinainen kansi tai taiteile nätti punoskansi!
17.7.2017
 |
Maku
Reseptin ainekset
12 palaa
Pohja
225 gvoita
6 dlvehnäjauhoja (+ kaulimiseen lisää)
2 rklsokeria
1/2 dlkylmää vettä
Täyte
10 kplpersikoita
1/2 dlvehnäjauhoja
1 dlsokeria
2 tlvaniljasokeria
munaa (voiteluun)

Valmista ensin pohja. Kuutioi voi ja laita pakkaseen n. 15 minuutiksi. Mittaa kulhoon myös vesi ja laita se pakkaseen odottamaan.

Nypi ensin puolet kylmästä voista vehnäjauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi. Voit käyttää blenderiä tai kahta veistä tähän, lämpimät kädet lämmittävät voita (tätä emme halua!).

Sekoita sen jälkeen loput voista jauhojen joukkoon, jos käytät blenderiä vältä ylityöstämästä taikinaa (5-10 nopeaa painallusta riittää).

Lisää 2 rkl kylmää vettä ja sekoita veitsellä sekaisin. Lisää tarvittaessa 1-2 rkl vettä. Taikina on valmista, kun se on murumaista mutta puristettaessa se jää muotoonsa.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja puristele siitä käsin pallo, älä vaivaa liikaa.

Jaa taikina kahteen, kääri tuorekelmuun, painele levyksi ja anna levätä n. 1 h tai yön yli kylmässä.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota taikina ajoissa huoneenlämpöön ennen leipomista. Jos teet kaksi pienempää piirakkaa, jaa pohjan puolikkat vielä kahteen. 

Kauli pohjat jauhotetulla alustalla piirakkavuoan halkaisijaa suuremmiksi. Nosta pohja kaulimen avulla 22-senttiseen piirakkavuokaan, asettele vuokaan ja anna ylimääräisen taikinan mennä reunojen yli.

Pese ja kuutioi persikat. Valmista täyte yhdistämällä jäiset marjat vehnäjauhojen, sokerin ja vaniljasokerin kanssa.

Kaada piirakkavuokaan. Nosta päälle taikinakansi ja tee viiltoja pintaan, tee vaihtoehtoisesti punoskansi. Voitele kansi munalla, nipistä pohjan kanssa yhteen ja leikkaa yli jäävä taikina pois.

Paista ensimmäiset 15 minuuttia 200 asteessa, laske lämpöä sitten 175 asteeseen ja paista n. 30 minuuttia tai kunnes punoskansi on saanut kunnolla väriä ja täyte poreilee kannen alla.

Anna piiraan jäähtyä kunnolla ennen kuin leikkaat. Säilytä kylmässä mutta tarjoile lämmitettynä vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.