


Nakkikastike – perinteinen resepti, jolla valmistat elämäsi herkullisimman nakkikastikkeen
Nakkikastike on yksi arkiruokien kestosuosikeista. Perinteinen nakkikastike valmistuu ilman kermaa, ja on lautasilla vain 15 minuutissa. Tällä reseptillä lopputulos on pehmeän täyteläinen ja täynnä makua, ihan kuin mummon nakkikastike.
Nakkikastike – ohje:
- Viipaloi nakit. Paista nakkeja pannulla pienessä määrässä voita. Kun nakkipalat ovat hieman ruskistuneet, siirrä ne kattilaan.
- Hienonna sipuli. Kuullota sipuleita voissa (3 rkl) pannulla.
- Lisää sipulien joukkoon vehnäjauhot ja jatka ruskistamista.
- Kaada joukkoon kuuma lihaliemi ja sekoita kastike tasaiseksi.
- Kaada kastike nakkien päälle kattilaan. Mausta kastike lopuksi mustapippurilla.
- Tarjoa nakkikastike esimerkiksi perunamuusin ja suolakurkkujen kanssa.
Paras nakkikastike – näin onnistut:
1. Valitse hyvät nakit
Nakkikastikkeeseen kannattaa valita mahdollisimman lihapitoisia nakkeja. Kiinteä ja napakka nakki säilyttää muotonsa ja antaa purutuntumaa.
2. Ruskista nakkeja tarpeeksi
Älä vain lämmitä nakkiviipaleita pannulla vaan ruskista niin, että ne saavat paistopintaa. Ruskistaminen tuo makuun syvyyttä ja ehkäisee vetisyyttä.
3. Kuullota sipulit erikseen
Sipulin kuullottaminen aidossa voissa lisää kastikkeeseen pehmeää makeutta.
4. Tee kastikepohjasta täyteläinen
Sipulien kanssa ruskistetuista vehnäjauhoista syntyy roux-tyyppinen kastikepohja, jossa hieman paahtuneiden jauhojen sekaan sekoitetaan lihalientä. Neste kannattaa lisätä vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen.
5. Mausta harkiten
Perinteisessä nakkikastikkeessa ei kikkailla mausteilla. Mustapippuri viimeistelee täyteläisen maun.
6. Anna kastikkeen vetäytyä
Valmis kastike paranee, kun se saa levätä hetken ennen tarjoilua. Näin maut tasoittuvat ja rakenne jämäköityy. Nakkikastike voi olla seuraavana päivänä jopa paremman makuista.