Näin valmistat perinteisen perunamuusin:
- Kuori ja lohko isot perunat. Nosta palat kattilaan ja peitä vedellä. Lisää keitinveteen suolaa. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Varmista tikulla.
- Ota keitinvedestä pari desiä talteen ja kaada loppu pois.
- Lämmitä maito lähes kiehuvaksi. Lisää maitoa ja keitinvettä pienehköissä erissä ja soseuta perunoita samalla. Lisää lopuksi voi, sekä makusi mukaan suolaa. Muusi on valmis tarjottavaksi.
Perunamuusin maustajat
Keitä ja soseuta muusin joukkoon porkkanoita tai muita juureksia. Voit myös korvata puolet perunoista aromaattisella maa-artisokalla tai pähkinäisellä palsternakalla. Käytä tällöin vähemmän nestettä soseuttaessasi muusia.
Sekoita valmiiseen muusiin 1 rkl sitruunamehua ja hiukan hienoksi raastettua sitruunankuorta. Sose sopii hyvin kalan kanssa.
Hienonna lempiyrttejäsi valmiiseen muusiin. Voit sekoittaa yrteistä ja öljystä tahnan ennen muusiin sekoittamista. Myös pesto on oiva uusin kaveri. Kokeile pakastettua tai hienonnettua tuoretta pinaattia muusin maustajana.
Emmentaljuustoraaste, homejuustomurut, parmesaani ja maustettu tuorejuusto tuovat muusiin mukavaa vaihtelua.
Survin vai nuija? Valitse oikeat välineet muusin tekoon
- Survin on perinteinen väline perusmuusin tekoon. Lopputulokseen jää sopivasti purutuntumaa.
- Puristimella valmistetaan ”perunalunta”. Kypsät perunat painetaan puristimen läpi ja tarjotaan sellaisenaan voinokareen kanssa.
- Nuijalla saa rouheimman soseen, joka sopii etenkin rehtien lihapatojen lisäkkeeksi.
- Sähkövatkaimella sose syntyy hetkessä. Mitä kauemmin vatkaat ja mitä enemmän lisäät nestettä, sitä kuohkeampaa soseesta tulee. Samettinen sosepilvi sopii etenkin kalojen lisäkkeeksi.
- Älä käytä sauvasekoitinta! Sillä syntyy sitkeä perunaliisteri, joka tarttuu kitalakeen.