Täydellisen perunamuusin ABC – katso vinkit perinteiseen muusiin sekä tuunattuihin versioihin

Ainekset (6 annosta)
- 1 kgjauhoisia perunoita
- vettä
- suolaa
- noin 3 dlmaitoa
- 1–2 rklvoita
- ½–1 tlsuolaa
Tee näin
Näin valmistat perinteisen perunamuusin:
- Kuori ja lohko isot perunat. Nosta palat kattilaan ja peitä vedellä. Lisää keitinveteen suolaa. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Varmista tikulla.
- Ota keitinvedestä pari desiä talteen ja kaada loppu pois.
- Lämmitä maito lähes kiehuvaksi. Lisää maitoa ja keitinvettä pienehköissä erissä ja soseuta perunoita samalla. Lisää lopuksi voi, sekä makusi mukaan suolaa. Muusi on valmis tarjottavaksi.
Perunamuusin maustajat
Juures-perunamuusi
Keitä ja soseuta muusin joukkoon porkkanoita tai muita juureksia. Voit myös korvata puolet perunoista aromaattisella maa-artisokalla tai pähkinäisellä palsternakalla. Käytä tällöin vähemmän nestettä soseuttaessasi muusia.
Sitruuna-perunamuusi
Sekoita valmiiseen muusiin 1 rkl sitruunamehua ja hiukan hienoksi raastettua sitruunankuorta. Sose sopii hyvin kalan kanssa.
Yrtti-perunamuusi
Hienonna lempiyrttejäsi valmiiseen muusiin. Voit sekoittaa yrteistä ja öljystä tahnan ennen muusiin sekoittamista. Myös pesto on oiva uusin kaveri. Kokeile pakastettua tai hienonnettua tuoretta pinaattia muusin maustajana.
Juusto-perunamuusi
Emmentaljuustoraaste, homejuustomurut, parmesaani ja maustettu tuorejuusto tuovat muusiin mukavaa vaihtelua.
Survin vai nuija? Valitse oikeat välineet muusin tekoon
- Survin on perinteinen väline perusmuusin tekoon. Lopputulokseen jää sopivasti purutuntumaa.
- Puristimella valmistetaan ”perunalunta”. Kypsät perunat painetaan puristimen läpi ja tarjotaan sellaisenaan voinokareen kanssa.
- Nuijalla saa rouheimman soseen, joka sopii etenkin rehtien lihapatojen lisäkkeeksi.
- Sähkövatkaimella sose syntyy hetkessä. Mitä kauemmin vatkaat ja mitä enemmän lisäät nestettä, sitä kuohkeampaa soseesta tulee. Samettinen sosepilvi sopii etenkin kalojen lisäkkeeksi.
- Älä käytä sauvasekoitinta! Sillä syntyy sitkeä perunaliisteri, joka tarttuu kitalakeen.