Kotivinkki

Perunamuusi – rakastettu ikisuosikki

30 min
4.8
0

Perunamuusi – rakastettu ikisuosikki

Kunnon perunamuusi on ehkä parasta, mitä potusta saa. Valitse soseutusvälineeksi nuija, survin, sähkövatkain tai puristin. Sauvasekoittimella syntyy perunaliisteriä.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Joonas Vuorinen
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 annosta)

  • 1 kgjauhoisia perunoita
  • vettä
  • suolaa
  • noin 3 dlmaitoa
  • 1–2 rklvoita
  • ½–1 tlsuolaa

Tee näin

30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN

1. Kuori ja lohko isot perunat. Nosta palat kattilaan ja peitä vedellä. Lisää keitinveteen suolaa. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Varmista tikulla.
 

2. Ota keitinvedestä pari desiä talteen ja kaada loppu pois.
 

3. Lämmitä maito lähes kiehuvaksi. Lisää maitoa ja keitinvettä pienehköissä erissä ja soseuta perunoita samalla. Lisää lopuksi voi, sekä makusi mukaan suolaa. Perunamuusi on valmis tarjottavaksi.

Paras perunamuusi

Survin on perinteinen väline perusmuusin tekoon. Lopputulokseen jää sopivasti purutuntumaa.

Puristimella valmistetaan ”perunalunta”. Kypsät perunat painetaan puristimen läpi ja tarjotaan sellaisenaan voinokareen kanssa.

Nuijalla saa rouheimman soseen, joka sopii etenkin rehtien lihapatojen lisäkkeeksi.

Sähkövatkain

Sähkövatkaimella sose syntyy hetkessä. Mitä kauemmin vatkaat ja mitä enemmän lisäät nestettä, sitä kuohkeampaa soseesta tulee. Samettinen sosepilvi sopii etenkin kalojen lisäkkeeksi.

Älä käytä sauvasekoitinta!

Sillä syntyy sitkeä perunaliisteri, joka tarttuu kitalakeen.

Perunamuusin maustajat

Juures-perunamuusi
Keitä ja soseuta muusin joukkoon porkkanoita tai muita juureksia. Voit myös korvata puolet perunoista aromaattisella maa-artisokalla tai pähkinäisellä palsternakalla. Käytä tällöin vähemmän nestettä soseuttaessasi muusia. 

Sitruuna-perunamuusi
Sekoita valmiiseen muusiin 1 rkl sitruunamehua ja hiukan hienoksi raastettua sitruunankuorta. Sose sopii hyvin kalan kanssa.
 

Yrtti-perunamuusi
Hienonna lempiyrttejäsi valmiiseen muusiin. Voit sekoittaa yrteistä ja öljystä tahnan ennen muusiin sekoittamista. Myös pesto on oiva uusin kaveri. Kokeile pakastettua tai hienonnettua tuoretta pinaattia muusin maustajana.
 

Juusto-perunamuusi
Emmentaljuustoraaste, homejuustomurut, parmesaani ja maustettu tuorejuusto tuovat muusiin mukavaa vaihtelua.

MITÄ PIDIT?
4.8
Katso myös nämä