4,2(13)
Täydellisen perunamuusin ABC – katso vinkit perinteiseen muusiin sekä tuunattuihin versioihin
Kasvis
30 min
Kunnon perunamuusi on ehkä parasta, mitä potusta saa. Valitse soseutusvälineeksi nuija, survin, sähkövatkain tai puristin. Sauvasekoittimella syntyy perunaliisteriä.
25.8.2015
 |
Kotivinkki
Reseptin ainekset
6 annosta
1 kgjauhoisia perunoita
vettä
suolaa
noin 3 dlmaitoa
1–2 rklvoita
½–1 tlsuolaa

Näin valmistat perinteisen perunamuusin:

  1. Kuori ja lohko isot perunat. Nosta palat kattilaan ja peitä vedellä. Lisää keitinveteen suolaa. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Varmista tikulla.
  2. Ota keitinvedestä pari desiä talteen ja kaada loppu pois.
  3. Lämmitä maito lähes kiehuvaksi. Lisää maitoa ja keitinvettä pienehköissä erissä ja soseuta perunoita samalla. Lisää lopuksi voi, sekä makusi mukaan suolaa. Muusi on valmis tarjottavaksi.

Perunamuusin maustajat

Juures-perunamuusi

Keitä ja soseuta muusin joukkoon porkkanoita tai muita juureksia. Voit myös korvata puolet perunoista aromaattisella maa-artisokalla tai pähkinäisellä palsternakalla. Käytä tällöin vähemmän nestettä soseuttaessasi muusia.

Sitruuna-perunamuusi

Sekoita valmiiseen muusiin 1 rkl sitruunamehua ja hiukan hienoksi raastettua sitruunankuorta. Sose sopii hyvin kalan kanssa.

Yrtti-perunamuusi

Hienonna lempiyrttejäsi valmiiseen muusiin. Voit sekoittaa yrteistä ja öljystä tahnan ennen muusiin sekoittamista. Myös pesto on oiva uusin kaveri. Kokeile pakastettua tai hienonnettua tuoretta pinaattia muusin maustajana.

Juusto-perunamuusi

Emmentaljuustoraaste, homejuustomurut, parmesaani ja maustettu tuorejuusto tuovat muusiin mukavaa vaihtelua.

Survin vai nuija? Valitse oikeat välineet muusin tekoon

  • Survin on perinteinen väline perusmuusin tekoon. Lopputulokseen jää sopivasti purutuntumaa.
  • Puristimella valmistetaan ”perunalunta”. Kypsät perunat painetaan puristimen läpi ja tarjotaan sellaisenaan voinokareen kanssa.
  • Nuijalla saa rouheimman soseen, joka sopii etenkin rehtien lihapatojen lisäkkeeksi.
  • Sähkövatkaimella sose syntyy hetkessä. Mitä kauemmin vatkaat ja mitä enemmän lisäät nestettä, sitä kuohkeampaa soseesta tulee. Samettinen sosepilvi sopii etenkin kalojen lisäkkeeksi.
  • Älä käytä sauvasekoitinta! Sillä syntyy sitkeä perunaliisteri, joka tarttuu kitalakeen.
1 kommentti
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
a-lehdet-logo