Maku

Omenaruusupiirakka – syksyn kaunein herkku, joka lumoaa jokaisen

5 h
KA
4.4
0

Omenaruusupiirakka on syksyn kaunein herkku! Maukas pähkinäpohja, ylellinen mantelimassatäyte ja niiden päälle käärityt omenaruusut hurmaavat ihan jokaisen. Jos leivot vain yhden omenapiirakan syksyssä, leivo tämä!
Tulosta
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (12 palaa)

Pohja

  • 140 ghasselpähkinäjauhoja (3½ dl, Meira tai Risenta)
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1 dltomusokeria
  • 1/4 tlsuolaa
  • 100 gvoita (kylmää)
  • 1muna

Täyte

  • 150 gmantelimassaa
  • 100 gvoita (pehmeää)
  • ½ dlmaissitärkkelystä (Maizena)
  • ½ dlsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 1 tlkardemummaa
  • 2 kplmunaa

Omenaruusut

  • 3 kplomenaa (3-4 kpl, kirpeä, punakuorinen)
  • 1 dlsitruunamehua (noin yhden sitruunan mehu)
  • 1 dlvettä

Päälle

  • 1 dlmarmeladia (aprikoosi)

Tee näin

5 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN4 h

Omenaruusupiirakka valmistuu näin:

  1. Yhdistä pohjan kuivat aineet kulhossa. Lisää kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin tunniksi.
  3. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan (Ø 22–24 cm). Pistele pohja haarukalla.
  4. Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. 
  5. Vatkaa kulhossa yhteen murennettu mantelimassa, pehmeä voi, maissitärkkelys ja sokeri.
  6. Lisää vaniljasokeri ja kardemumma sekä munat. Vatkaa tasaiseksi.
  7. Kaada mantelimassatäyte esipaistetun pohjan päälle.
  8. Huuhtele omenat. Leikkaa jokainen omena neljään osaan. Poista siemenkodat mutta älä kuori. Leikkaa omenat mandoliini-leikkuuterällä tai veitsellä todella ohuiksi viipaleiksi.
  9. Upota omenat sitruunaveteen mikronkestävään kulhoon ja kuumenna muutaman minuutin ajan, kunnes omenaviipaleet hieman pehmenevät.
  10. Valuta omenaviipaleet varovasti siivilässä. 
  11. Kääri omenaviipaleet ruusukkeiksi ja nosta täytteen päälle tiiviisti vieri viereen. Jos ruusukkeiden väliin jää tilaa, täytä kolot yksittäisillä omenasuikaleilla.
  12. Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 30–35 minuuttia, kunnes täyte hyytyy ja saa kauniin värin.
  13. Kuumenna aprikoosimarmeladi mikrossa juoksevaksi.
  14. Sivele omenaruusukkeille lämmintä marmeladia, jotta ne saavat kauniin kiillon.
  15. Anna omenaruusupiirakan vetäytyä 1–2 tuntia tai seuraavaan päivään ennen tarjoamista.
MITÄ PIDIT?
4.4