4,1(16)
Omenaruusupiirakka – syksyn kaunein herkku, joka lumoaa jokaisen
Kasvis
5 h
{
Aktiivinen 1 h
Passiivinen 4 h
Omenaruusupiirakka on syksyn kaunein herkku! Maukas pähkinäpohja, ylellinen mantelimassatäyte ja niiden päälle käärityt omenaruusut hurmaavat ihan jokaisen. Jos leivot vain yhden omenapiirakan syksyssä, leivo tämä!
Julkaistu 6.10.2016
Maku
Reseptin ainekset
12 palaa
Pohja
140 ghasselpähkinäjauhoja (3½ dl, Meira tai Risenta)
2 dlvehnäjauhoja
1 dltomusokeria
1/4 tlsuolaa
100 gvoita (kylmää)
1muna
Täyte
150 gmantelimassaa
100 gvoita (pehmeää)
½ dlmaissitärkkelystä (Maizena)
½ dlsokeria
1 tlvaniljasokeria
1 tlkardemummaa
2munaa
Omenaruusut
3-4omenaa (kirpeä, punakuorinen)
1 dlsitruunamehua
1 dlvettä
Päälle
1 dlmarmeladia (aprikoosi)

Omenaruusupiirakka leivotaan näin:

  1. Yhdistä pohjan kuivat aineet kulhossa. Lisää kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin tunniksi.
  3. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan (Ø 22–24 cm). Pistele pohja haarukalla.
  4. Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. 
  5. Vatkaa kulhossa yhteen murennettu mantelimassa, pehmeä voi, maissitärkkelys ja sokeri.
  6. Lisää vaniljasokeri ja kardemumma sekä munat. Vatkaa tasaiseksi.
  7. Kaada mantelimassatäyte esipaistetun pohjan päälle.
  8. Huuhtele omenat. Leikkaa jokainen omena neljään osaan. Poista siemenkodat mutta älä kuori. Leikkaa omenat mandoliini-leikkuuterällä tai veitsellä todella ohuiksi viipaleiksi.
  9. Upota omenat sitruunaveteen mikronkestävään kulhoon ja kuumenna muutaman minuutin ajan, kunnes omenaviipaleet hieman pehmenevät.
  10. Valuta omenaviipaleet varovasti siivilässä. 
  11. Kääri omenaviipaleet ruusukkeiksi ja nosta täytteen päälle tiiviisti vieri viereen. Jos ruusukkeiden väliin jää tilaa, täytä kolot yksittäisillä omenasuikaleilla.
  12. Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 30–35 minuuttia, kunnes täyte hyytyy ja saa kauniin värin.
  13. Kuumenna aprikoosimarmeladi mikrossa juoksevaksi.
  14. Sivele omenaruusukkeille lämmintä marmeladia, jotta ne saavat kauniin kiillon.
  15. Anna omenaruusupiirakan vetäytyä 1–2 tuntia tai seuraavaan päivään ennen tarjoamista.
Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.