Omenaruusupiirakka – syksyn kaunein herkku, joka lumoaa jokaisen
5 h
{
Aktiivinen
1 h Passiivinen
4 h Omenaruusupiirakka on syksyn kaunein herkku! Maukas pähkinäpohja, ylellinen mantelimassatäyte ja niiden päälle käärityt omenaruusut hurmaavat ihan jokaisen. Jos leivot vain yhden omenapiirakan syksyssä, leivo tämä!
KA
4.1
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 6.10.2016

Omenaruusupiirakka – syksyn kaunein herkku, joka lumoaa jokaisen
Ainekset (12 palaa)
Pohja
- 140 ghasselpähkinäjauhoja (3½ dl, Meira tai Risenta)
- 2 dlvehnäjauhoja
- 1 dltomusokeria
- 1/4 tlsuolaa
- 100 gvoita (kylmää)
- 1muna
Täyte
- 150 gmantelimassaa
- 100 gvoita (pehmeää)
- ½ dlmaissitärkkelystä (Maizena)
- ½ dlsokeria
- 1 tlvaniljasokeria
- 1 tlkardemummaa
- 2munaa
Omenaruusut
- 3-4omenaa (kirpeä, punakuorinen)
- 1 dlsitruunamehua
- 1 dlvettä
Päälle
- 1 dlmarmeladia (aprikoosi)
Omenaruusupiirakka leivotaan näin:
- Yhdistä pohjan kuivat aineet kulhossa. Lisää kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin tunniksi.
- Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan (Ø 22–24 cm). Pistele pohja haarukalla.
- Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.
- Vatkaa kulhossa yhteen murennettu mantelimassa, pehmeä voi, maissitärkkelys ja sokeri.
- Lisää vaniljasokeri ja kardemumma sekä munat. Vatkaa tasaiseksi.
- Kaada mantelimassatäyte esipaistetun pohjan päälle.
- Huuhtele omenat. Leikkaa jokainen omena neljään osaan. Poista siemenkodat mutta älä kuori. Leikkaa omenat mandoliini-leikkuuterällä tai veitsellä todella ohuiksi viipaleiksi.
- Upota omenat sitruunaveteen mikronkestävään kulhoon ja kuumenna muutaman minuutin ajan, kunnes omenaviipaleet hieman pehmenevät.
- Valuta omenaviipaleet varovasti siivilässä.
- Kääri omenaviipaleet ruusukkeiksi ja nosta täytteen päälle tiiviisti vieri viereen. Jos ruusukkeiden väliin jää tilaa, täytä kolot yksittäisillä omenasuikaleilla.
- Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 30–35 minuuttia, kunnes täyte hyytyy ja saa kauniin värin.
- Kuumenna aprikoosimarmeladi mikrossa juoksevaksi.
- Sivele omenaruusukkeille lämmintä marmeladia, jotta ne saavat kauniin kiillon.
- Anna omenaruusupiirakan vetäytyä 1–2 tuntia tai seuraavaan päivään ennen tarjoamista.
Katso myös
MITÄ PIDIT?
4.11