Maku

Olgan Taatelikranssi

2 h 15 min
5
2

Olgan Taatelikranssi

Olga Temonen leipoo mielellään spelttijauhoilla ja tummalla intiaanisokerilla. Mehevän ja talvisen pullakranssin hän täyttää jouluisasti kuivatuilla taateleilla ja neilikalla, ja taivuttaa komeuden hevosenkengän muotoon. Tässä on ihana joulupulla!
Teksti Elina Jyväs, Olga Temonen
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

Pullataikina

  • 5 dlvettä
  • 50 ghiivaa
  • 2 dlsokeria (intiaani)
  • 1 rklkardemummaa
  • 1 tlsuolaa
  • 14-15 dlspelttijauhoja (esim. Sunspelt puolikarkea alkuvehnäjauho)
  • 150 gvoita (pehmeää)

Täyte

  • 100 gvoita (pehmeää)
  • 400 gkuivattuja taateleita (pehmeitä, silputtuna)
  • 1 - 1 1/2 tlneilikkaa
  • 2 dlsokeria (intiaani)

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Koristeluun

  • 2 rklraesokeria
  • 1/2 dlmantelilastuja

Tee näin

2 h 15 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h 45 min
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita tasaiseksi. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja voimakkaasti puuhaarukalla vatkaten. Kun suurin osa jauhoista on lisätty, sekoita mukaan voi.

Alusta taikinaan käsin jauhoja, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa tunti.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahtia. Kauli kahdeksi laajemmaksi levyksi (n. 20 cm x 30 cm). Levitä taikinalevyille pehmeää voita, silputut taatelit sekä keskenään sekoitetut neilikka ja intiaanisokeri. (Vaihekuva 1)

Kääri taikina tiiviiksi rullaksi. (Vaihekuva 2). Nosta se leivinpaperille uunipellille ja taivuta hevosenkengän muotoon. Tee veitsellä taikinan ulkoreunaan viillot (Vaihekuva 3). Kohota vielä peitettynä puolisen tuntia. Voitele vatkatulla munalla. Ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes taateli-pullakranssi on kauniin värinen ja kypsä.

  • Maito sopii hyvin nesteeksi taikinaan veden sijaan.
  • Voit korvata osan spelttijauhoista tavallisilla vehnäjauhoilla. Ne antavat taikinaan paremman sitkon.
  • Intiaanisokeria, eli valkaisematonta täysruokosokeria myyvät hyvinvarustetut ruoka-, eko- ja luontaistuotekaupat.
MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä