Kotivinkki

Mustikkakukko – savolainen perinneherkku

1 h
4.36
0

Mustikkakukko yhdistää suomalaiset maut: rukiin ja mustikan. Tarjoile herkku vaniljajäätelön kanssa.
Tulosta
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Petri Mulari

Ainekset (6–8 annosta)

  • 200 gvoita
  • 1 ½ dlsokeria
  • 4 dlruisjauhoja
  • 1 dlvehnäjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta

Mustikkakukon täyte

  • 8 dlmustikoita (400 g)
  • 1 dlsokeria
  • ½ dlperunajauhoja

Tarjoiluun

  • vaniljajäätelöä

Tee näin

1 h
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN40 min

Mustikkakukko leivotaan näin:

  1. Paloittele voi pieniksi kuutioiksi kulhoon. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe.
  2. Vaahdota huoneenlämmössä pehmenneet voikuutiot ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos vaahtoon ja sekoita vain sen verran, että saat taikinasta tasarakenteisen.
  3. Voitele 20–25 senttiä halkaisijaltaan oleva, korkeareunainen uunivuoka. Painele ⅔ taikinasta vuoan pohjalle ja korkealle reunoille jauhotetuin käsin.
  4. Sekoita jäiset mustikat, sokeri ja perunajauhot. Kaada ne täytteeksi vuokaan.
  5. Kauli loppu taikina jauhotetulla pöydällä tai leivinpaperin päällä hieman vuokaa suuremmaksi levyksi ja nosta kanneksi mustikoiden päälle. Painele kansitaikina kiinni vuoan reunataikinaan.
  6. Paista kukkoa 200-asteisen uunin alatasolla 40–45 minuuttia. Anna kukon jäähtyä ainakin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Nauti vaniljajäätelön kanssa.
MITÄ PIDIT?
4.36