Maku

Mantelinen passiokakku

13 h 15 min
4.7
0

Mantelinen passiokakku

Teksti Tarja Tiimo, Jarmo Laitinen
Kuvat Martti Leppä
Tulosta
Mainos

Ainekset (12 palaa)

Pohja

  • 150 gmantelimassaa
  • 2 kplmunaa
  • 40 gvoita
  • 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta

Passiontäyte

  • 15 kplpassionhedelmää
  • 1 1/4 dlsokeria
  • 2 kplmunaa
  • 6 kplkeltuaista
  • 1 1/2 kplliivatelehteä
  • 120 gvoita

Vaniljatäyte

  • 2 1/2 dlkuohukermaa
  • 2 1/2 dlkevytmaitoa
  • 1 kplvaniljatankoa
  • 6 kplkeltuaista
  • 1 dlsokeria
  • 3 kplliivatelehteä
  • 2 dlkuohukermaa

Tee näin

13 h 15 min
{
AKTIIVINEN1 h 15 min
PASSIIVINEN12 h

Pingota leivinpaperi Ø 24 sentin irtopohjavuokaan ja voitele vuoka.

Raasta mantelimassa kulhoon ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi (30–40 sekuntia). Vatkaa munat mantelimassan kanssa vaahdoksi. Sulata voi ja vatkaa se lämpimänä muna-mantelimassaseokseen. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 12–15 minuuttia. Jäähdytä pohja.

Tee passiotäyte. Halkaise passiohedelmät, kaavi hedelmäliha puolikkaista lusikalla ja painele seos lusikan selkäpuolella siivilän läpi metallikulhoon tai vesihaudekattilaan. Voit myös käyttää hedelmälihan sellaisenaan, jos et vierasta siemeniä. Lisää joukkoon sokeri ja munat sekä keltuaiset.

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Kuumenna täyte vesihauteessa koko ajan sekoitellen, kunnes seos saostuu (+84 °C). Purista liivatteista vesi ja liuota ne kuumaan täytteeseen. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.

Paloittele huoneenlämpöinen voi kuutioiksi ja lisää se lämpöiseen täytteeseen. Sekoita voi sauvasekoittimella tasaiseksi. Peitä kulho ja siirrä jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.

Lusikoi täyte pursotinpussiin ja pursota hedelmätäyte tasaisesti nokareiksi vuoassa olevalle kakkupohjalle. Peitä kakku foliolla ja pakasta vähintään 2 tuntia.

Valmista vaniljatäyte. Mittaa kerma ja maito pinnoitettuun kattilaan. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja lisää kattilaan. Kuumenna höyryäväksi, älä keitä. Siirrä kattila pois liedeltä.

Vaahdota keltuaiset ja ruokosokeri. Vatkaa lämpimästä kerma-maidosta neljäsosa keltuaisseokseen ja kaada tämä seos kattilaan lopun kerma-maidon joukkoon. Siirrä kattila takaisin liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos saostuu (+84 °C) ja siivilöi se toiseen kulhoon jäähtymään.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Purista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet noin 45-asteiseen vaniljakermaseokseen.

Vaahdota kerma vaahdoksi ja kääntele se haaleaan vaniljakermaseokseen. Ota kakkupohja pakastimesta ja kaada täyte vuokaan. Pakasta uudestaan ja ota sulamaan jääkaappiin vähintään 6 tuntia ennen tarjoilua.

Irrota mantelinen passiokakku vuoasta ja siirrä se tarjoiluastialle. Tarjoa kakun kera eksoottisista hedelmistä tehtyä salaattia. Koristele mantelinen passiokakku halutessasi minimarengeilla ja passiohedelmän puolikkaalla.

•Valkuaisista kannattaa valmistaa hyvin säilyviä marenkeja.

MITÄ PIDIT?
4.7
Katso myös nämä