Luumuinen poke-kakku

1 h 15 min
5
0

Luumuinen poke-kakku

Poke-kakku saa nimensä taikinaan tökätyistä koloista, joihin valutetaan täyteläistä rommisiirappia. Poke on parhaimmillaan, kun lisäät makusiirapin lämpimään kakkuun ja annat kakun vetäytyä pari tuntia. 
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Elvi Rista
Tulosta
Mainos

Ainekset (12 annosta)

Taikina

  • 225 gvoita
  • 2 1/2 dlsokeria
  • 4 kplmunaa
  • 3 dlvehnäjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 2 tlsitruunankuoriraastetta
  • 1/4 tlsuolaa

Rommiluumut

  • 500 gluumuja (tuoreita)
  • 2 dlrommia (tummaa)
  • 1 dlruokokidesokeria
  • 1 kplvaniljatanko (halkaistuna)
  • 1/2 tlkardemummaa (jauhettuna)

Kuorrutus

  • 50 gvoita (pehmeää)
  • 1 1/2 dltomusokeria
  • 200 gmaustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)

Tee näin

1 h 15 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN45 min

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja edelleen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, sitruunankuori ja suola. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Vuoraa pyöreä (Ø 22–24 cm) tai neliön mallinen vuoka (vetoisuus 1,5–2 l) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla 45–50 minuuttia, kunnes kakku on tikulla testattaessa kypsä.

Huuhtele ja halkaise luumut, poista kivet. Mittaa kattilaan rommi, sokeri, vaniljatanko ja kardemumma. Keitä luumuja liemessä 10 minuuttia, kunnes ne pehmenevät mutta eivät vielä hajoa. Nosta luumut ja vaniljatanko pois liemestä. Keitä lientä kasaan, kunnes se hieman sakenee, noin 10 minuuttia.

Töki vastapaistettu kakku puulusikan varrella tai vastaavalla työvälineellä täyteen reikiä. Valuta luumulientä (noin 1 dl) tasaisesti kakun reikiin. Anna kakun jäähtyä ja valmista sillä välin kuorrutus.

Vatkaa kulhossa nopeasti voi, tomusokeri ja tuorejuusto tasaiseksi. Levitä kuorrutus kakun päälle. Lisää lopuksi luumut.

Vinkki! Voit kokeilla rommiluumujen sijaan calvadosilla maustettua omenahilloketta (1–2 dl), ja viimeistellä kakun kuorrutuksella.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä