Kotivinkki

Leivo täydellisen rapeaa leipää pikajuurella – hoida valmistelut tänään ja herkuttele tuoreella leivällä huomenna!

26 h
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
25 h 40 min
Pikajuurella valmistat rapeat ja maukkaat leivät helposti. Itse tehty pikajuuri toimii kuin salainen mauste, jota et aiemmin tiennyt tarvitsevasi. Tuore, herkullinen leipä on aina askeleen lähempänä, kun säilytät juuren jääkaapissa akuutin leivän himon varalle.
VE
0
0
Julkaistu: 8.2.2020


Reseptin ainekset (1 juuri ja 2–3 leipää)

Juuri

 • 1 rklkuivahedelmiä (esim. aprikooseja ja luumuja paloina)
 • 1 dlvehnäjauhoja
 • 1 dlvettä

Leipä

 • 1 dljuurta
 • ½ pkt (25 g)tuorehiivaa
 • 4 dlvettä
 • 8–10 dl vehnäjauhoja
 • suolaa
Tulosta
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Pikajuuri ja rapea leipä valmistetaan näin:

 1. Tee juuri edellisenä päivänä. Sekoita kuivahedelmät, 0,5 dl vettä ja 0,5 dl jauhoja astiassa. Jätä juuri peitettynä tekeytymään huoneenlämpöön. Noin 12 tunnin kuluttua heitä puolet biojätteeseen ja lisää juureen 0,5 dl vettä ja 0,5 dl jauhoja. Sekoita hyvin. Jätä juuri jälleen tekeytymään huoneenlämpöön 12 tunniksi.
 2. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää puolet jauhoista sekä juuri (1 dl) joukkoon. Laita loppu juuresta jääkaappiin seuraavia leipomiskertoja varten.
 3. Anna taikinan levähtää 10 minuuttia. Aloita sitten kevyt vaivaaminen ja lisää vähitellen loput jauhot sekä suola. Kun taikina on yhtenäinen ja irtoaa sormista, jätä se kohoamaan kaksinkertaiseksi liinan alle 40–50 minuutiksi.
 4. Jaa takina 2–3 osaan ja muotoile paloista pyöreitä leipiä. Kohota leipiä liinan alla joko leivinpaperin päällä tai kohotuskulhossa 30 minuuttia. Leipien tulee kohota 1,5-kertaisiksi.
 5. Tee leipien pintaan muutama viilto ja koristele halutessasi seesaminsiemenillä. Laita leivät 225–250-asteiseen uuniin. Heitä uuniin hiukan vettä, jotta muodostuu höyryä. Näin saat rapeamman pinnan. Paista leipiä 15–20 minuuttia. Kun pinta on tumma, leipä on kypsä.

Vinkki!

Kun leivot juurella seuraavilla kerroilla, voit vähentää lisätyn hiivan määrää tai jättää sen pois, mutta lisää kohotusaikoja reilusti. Ruoki juurta päivää ennen leipomista sekä aamulla että illalla.

Kommentoi »