0(0)
Leivo täydellisen rapeaa leipää pikajuurella – hoida valmistelut tänään ja herkuttele tuoreella leivällä huomenna!
vegaani
26 h
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 25 h 40 min
Pikajuurella valmistat rapeat ja maukkaat leivät helposti. Itse tehty pikajuuri toimii kuin salainen mauste, jota et aiemmin tiennyt tarvitsevasi. Tuore, herkullinen leipä on aina askeleen lähempänä, kun säilytät juuren jääkaapissa akuutin leivän himon varalle.
Julkaistu 8.2.2020
Kotivinkki
Reseptin ainekset 1 juuri ja 2–3 leipää
Juuri
1 rklkuivahedelmiä (esim. aprikooseja ja luumuja paloina)
1 dlvehnäjauhoja
1 dlvettä
Leipä
1 dljuurta
½ pkt (25 g)tuorehiivaa
4 dlvettä
8–10 dl vehnäjauhoja
suolaa

Pikajuuri ja rapea leipä valmistetaan näin:

  1. Tee juuri edellisenä päivänä. Sekoita kuivahedelmät, 0,5 dl vettä ja 0,5 dl jauhoja astiassa. Jätä juuri peitettynä tekeytymään huoneenlämpöön. Noin 12 tunnin kuluttua heitä puolet biojätteeseen ja lisää juureen 0,5 dl vettä ja 0,5 dl jauhoja. Sekoita hyvin. Jätä juuri jälleen tekeytymään huoneenlämpöön 12 tunniksi.
  2. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää puolet jauhoista sekä juuri (1 dl) joukkoon. Laita loppu juuresta jääkaappiin seuraavia leipomiskertoja varten.
  3. Anna taikinan levähtää 10 minuuttia. Aloita sitten kevyt vaivaaminen ja lisää vähitellen loput jauhot sekä suola. Kun taikina on yhtenäinen ja irtoaa sormista, jätä se kohoamaan kaksinkertaiseksi liinan alle 40–50 minuutiksi.
  4. Jaa takina 2–3 osaan ja muotoile paloista pyöreitä leipiä. Kohota leipiä liinan alla joko leivinpaperin päällä tai kohotuskulhossa 30 minuuttia. Leipien tulee kohota 1,5-kertaisiksi.
  5. Tee leipien pintaan muutama viilto ja koristele halutessasi seesaminsiemenillä. Laita leivät 225–250-asteiseen uuniin. Heitä uuniin hiukan vettä, jotta muodostuu höyryä. Näin saat rapeamman pinnan. Paista leipiä 15–20 minuuttia. Kun pinta on tumma, leipä on kypsä.

Vinkki!

Kun leivot juurella seuraavilla kerroilla, voit vähentää lisätyn hiivan määrää tai jättää sen pois, mutta lisää kohotusaikoja reilusti. Ruoki juurta päivää ennen leipomista sekä aamulla että illalla.

Valmistus vaihe vaiheelta
Vaihe 1
Pikajuureen käytetään kuivahedelmiä, kuten luumuja, aprikooseja tai rusinoita. Niiden tuomilla hiivoilla ja sokereilla juuresta tulee nopeammin vahva. Pelkällä vedellä ja jauhoilla käytetty juuri valmistuu hitaammin.
Vaihe 2
Hapanjuurella leipä ei kohoa yhtä nopeasti kuin teollisilla hiivoilla. Leivän voi kohottaa jauhotetussa kohotusastiassa, esimerkiksi puukulhossa. Tässä ohjeessa on myös hiivaa, sillä juuren kehittyminen vahvaksi vie aikaa.
Vaihe 3
Kumoa kohotettu taikina varovasti. Jos juureen kohotetusta taikinasta katoaa ilma ennen paistamista, leipä ei kohoa uunissa. Myös paistolämpötilan pitää olla korkea, jotta leivästä tulee kuohkea eikä lättänä.
Vaihe 4
Voit paistaa leivän myös rapsakaksi padassa: kuumenna pata uunissa niin kuumaksi kuin mahdollista, kumoa taikina pataan ja paista kypsäksi kannen alla.
Kommentoi »