Maku

Lehtevät joulutortut

1 h 25 min
4.1
5

Lehtevät joulutortut

Joulutorttu kuuluu joulun rakastetuimpien leivonnaisten joukkoon. Parhaimmillaan joulutorttu on itse tehdystä voitaikinasta valmistettuna ja vastapaistettuna. Suosittelemme!
Teksti Mervi Melasniemi
Kuvat Kirsi Salovaara
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 kpl)

Kaulittu voitaikina

  • 300 gvoita
  • 300 gvehnäjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 2 dlvettä

Täyte

  • 100 gmarmeladia (luumu)

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Koristeluun

  • 1/2 dltomusokeria

Tee näin

1 h 25 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN45 min

Joulutorttu on klassikkoleivonnainen, jonka salaisuutena on itse tehty voitaikina. Lehtevät joulutortut valmistuvat näin:

Ota voista 100 g ja nypi se vehnäjauho-leivinjauheseoksen kanssa murumaiseksi seokseksi käsin (tai tee taikina monitoimikoneella). Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei se sitkisty.

Kauli joulutorttutaikina jauhotetulla alustalla noin 1 1/2 cm:n paksuiseksi ja noin 22 cm x 32 cm:n suuruiseksi, tasareunaiseksi suorakaiteeksi. Käytä apuna pitkää viivotinta levyn mittaamisessa ja reunojen tasoittamisessa, niin levy pysyy tasareunaisena.

Levitä loppu voi ohuina viipaleina limittäin suorakaiteen toiselle puoliskolle. Nosta taikinan toinen puoli päälle ja harjaa taikinalevystä ylimääräinen jauho pullasudilla pois. Painele taikinan reunat kiinni, ettei voi pursua kauliessa pois. Painele levyä ensin varovasti kaulimella ja kauli sitten levy kevyesti suorakaiteeksi.

Taita levy kolmeen osaan ja kauli taas suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kauli taiteltu taikina aina samansuuruiseksi levyksi. Kauli levy vielä kolme kertaa kolmeen osaan taiteltuna edellä mainitulla tavalla.

Anna taikinan levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä noin 15 minuuttia kaulimisten välillä, kun taikina alkaa tuntua liian lämpimältä. Käytä kaulitessasi runsaasti jauhoja, mutta harjaa taikinan pinnasta aina ylimääräiset jauhot pois, kun taitat taikinalevyä.

Pane taikina jääkaappiin viilenemään vielä noin 15 minuutiksi ennen leipomista. Kauli taikina kahdessa erässä noin 1/2 sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Leikkaa se taikinapyörällä, veitsellä tai muotilla noin 9 cm x 9 cm:n neliöiksi. Leikkaa neliöiden nurkkiin viillot ja nosta joka toinen kulma taikinapalan keskelle. Paina sormella keskelle nostettuja kulmia, että ne pysyvät kiinni.

Lado tortut leivinpaperille pellille ja voitele munalla, jos haluat. Lusikoi keskelle reilu teelusikallinen torttumarmeladia. Nosta pelti 225-asteiseen uuniin ja paista 10–15 minuuttia.

Siivilöi joulutortuille ennen tarjoilua tomusokeria.

• Pane voi pakastimeen joksikin aikaa ennen leipomista, jolloin siitä on helppo leikata ohuita viipaleita vaikka juustohöylällä. Voin asemesta voit käyttää kaulittuun torttutaikinaan 80 % rasvaa sisältävää leivontamargariinia.

• Kun kaulit taikinaa, käytä keveää kättä! Jos painat voimakkaasti kaulimella taikinaa, se menee helposti rikki ja voi pursuaa ulos. Jos näin käy, ripottele rikkinäiseen kohtaan jauhoja ja jatka kaulimista vähän kevyemmin.

• Kokeile joulutorttuihin luumumarmeladin asemesta jotakin muuta paistonkestävää marmeladia.

• Joulutorttu on herkullisimmillaan vastapaistettuna.

Vinkki!

Maku 8/06
MITÄ PIDIT?
4.1
Katso myös nämä