Kotivinkki

Lampaanpaisti ja lisukkeet

3 h
2
0

Lampaanpaisti ja lisukkeet

Lampaanpaisti saa pääsiäisaterialla rinnalleen peruna-valkosipulipyreen ja paahdetut paprikat.
Teksti Marja Samuli
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos

Ainekset (6–8 annosta)

  • noin 2,5 kgluullinen lampaanpaisti
  • 4valkosipulinkynttä
  • öljyä
  • suolaa
  • ​rouhittua mustapippuria
  • 1 dl(vettä

Kastike

  • 2 dlvalmista demi-glace-kastikepohjaa
  • 2 dl(vettä
  • 1–1,5 rkltummaa sipulifondia
  • 1 rkljuoksevaa hunajaa
  • 0,5 tlkuivattua timjamia
  • 2 rkltummaa kastikesuurusta
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Peruna-valkosipulipyree

  • 1 kokonainenyksikynsinen valkosipuli
  • 1 kgjauhoisia perunoita
  • 1 tlsuolaa
  • 100 gvoita
  • 5 dlkermaa tai täysmaitoa
  • valkopippuria myllystä

Paahdetut paprikat

  • 6punaista suippopaprikaa
  • 1 prkvalkosipuli-yrttituorejuustoa (125 g)

Tee näin

3 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN2 h

1. Ota lampaanpaisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Poista lihan pinnasta rasva ja kalvot.

2. Kuivaa lampaanpaistin pinta ja pistele siihen veitsellä reikiä. Työnnä reikiin kuorittuja ja puolitettuja valkosipulinkynsiä.

3. Lisää lihan pintaan öljyä, suolaa ja mustapippuria. Pistä paistolämpömittari lampaanpaistin keskelle niin, ettei se osu luuhun.

4. Kuumenna uunin grillivastukset kuumiksi. Nosta lampaanpaisti uunin ylätasolle ritilälle reunallisen uunivuoan päälle. Kaada vuokaan 1 dl vettä. Paahda noin 15 minuuttia.

5. Alenna uunin lämpötila 125 asteeseen. Jatka lampaanpaistin kypsentämistä noin 2 tuntia, kunnes sisälämpötila on 65–70 astetta. Tällöin liha on mehukasta ja sisältä punertavaa. Jos haluat täysin kypsän paistin, kypsennä lampaanpaisti 78–80-asteiseksi. Kääri liha alumiinifolioon ja anna vetäytyä 20 minuuttia.

6. Valmista lisukkeet. Paahda kokonaista, kuorimatonta valkosipulia uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Kuori valkosipuli.

7. Kuori ja kuutioi perunat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja lisää perunoiden joukkoon voinokareet sekä murskattu valkosipuli.

8. Vatkaa seos sähkövatkaimella sileäksi ja kermaiseksi. Lisää vähitellen sekaan kuuma kerma. Mausta ja pidä peruna-valkosipulipyree lämpimänä.

9. Valmista kastike. Pane kattilaan kastikepohja, vesi, fondi, hunaja ja timjami. Keitä seosta hiljaa 5 minuuttia.

10. Lisää kastikesuurus koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta sekoittaen pari minuuttia. Mausta ja pidä kastike lämpimänä.

11. Pese ja halkaise paprikat. Poista siemenet ja sisus. Levitä tuorejuusto palojen sisään.

12. Nosta paprikat täyte ylöspäin uunivuokaan. Paahda uunissa 225 asteessa noin 15–20 minuuttia.

Katso myös: 

MITÄ PIDIT?
2
Katso myös nämä