Kotivinkki

Lampaanliha ja yrtit x 2

Lampaanliha ja yrtit x 2

Lampaanliha ja yrtit ovat pääsiäisen kestosuosikkeja! Mausta lampaanpaisti yrttisekoituksella tai tee lampaanfileelle yrtti-juustokuorrute.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Elvi Rista
Mainos

Yrttinen lampaanpaisti

Tällä ohjeella voit valmistaa joko lampaanviulun tai -paistin. Luuton paisti täytyy ennen kypsennystä
sitoa tai laittaa paistiverkkoon, muuten se ei pysy kauniisti muodossaan. Paistiverkkoa voi pyytää lihakauppiaalta.
8–10 hengelle
Valmistusaika: 20 min + paistaminen 1 ½–2 ½ t
1 lampaanviulu (n. 3 kg) tai lampaanpaisti (n. 1 ½–2 kg)
2–3 dl vettä vuoan pohjalle

Mausteseos
5–10 valkosipulinkynttä
2 rkl kuivattua oreganoa
2 tl rosmariinia
2 tl salviaa
1 tl mustapippuria
2–3 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä

1. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Jos olet ostanut pakasteen, varmista, että liha ei ole enää jäinen keskeltä.
2. Valmista mausteseos. Kuori ja purista tai raasta valkosipulit tahnaksi. Yhdistä kaikki mausteseoksen
ainekset.
3. Tee lihaan reikiä sinne tänne (noin 10–15 kpl) pienellä teräväkärkisellä veitsellä. Suurenna reikiä hieman sormilla. Työnnä maustetahnaa reikiin ja hiero sitä lihan pintaan. Nosta liha vuokaan ja kaada pohjalle hieman vettä. Työnnä lihan keskelle lihalämpömittari niin, että se ei osu luuhun.
4. Nosta vuoka 225-asteisen uunin keskitasolle. Paahda pintaan väriä noin 15 minuuttia. Alenna
lämpö 150 asteeseen ja kypsennä, kunnes lihalämpömittari näyttää 54–58 astetta (jos haluat lihan puolikypsänä) tai 64–67 astetta (jos haluat lihan kypsänä). Tähän kuluu noin 1–2 tuntia, paistin koosta ja lihan aloituslämpötilasta riippuen.
5. Anna lihan vetäytyä ennen leikkaamista vähintään kymmenen minuuttia. Ota vuokaan valunut lihasneste talteen kastikkeen valmistamista varten.

Kahvikastike lampaanpaistille

6–8 hengelle
Valmistusaika: 15 min +keittäminen 20 min

6–8 salottisipulia
2 rkl sokeria
4 dl lampaan paistolientä tai valmista kastikepohjaa (demi glace)
1 dl vahvaa kahvia
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
n. 1 rkl maissitärkkelysjauhetta
25 g voita viimeistelyyn

1. Kuori sipulit. Laita sipulit ja sokeri kattilaan ja sekoittele koko ajan, kunnes sokeri alkaa saada paahtunutta väriä.
2. Kaada kattilaan liemi tai kastikepohja. Lisää myös kahvi ja etikka. Keitä noin kymmenen minuuttia.
3. Lisää kerma ja keitä jälleen kymmenen minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria etenkin, jos olet käyttänyt valmista kastikepohjaa.
4. Sekoita maissitärkkelysjauhot tilkkaan kylmää vettä. Kaada seos kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Kiillota kastike lopuksi sulattamalla siihen nokare voita.
 

Yrtti-juustokuorrutettu lammas

4 hengelle
Valmistusaika: 30 min

4 lampaanulkofileetä tai -paahtopaistia
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
yrtti-juustotahna
4 viipaletta vaaleaa leipää
n. ½ ruukku timjamia
1 ruukku lehtipersiljaa
50 g pehmeää fetatyyppistä
juustoa
50 g voita
rouhittua mustapippuria

1. Valmista yrtti-juustotahna. Poista leivistä kuoret etenkin, jos ne ovat kovia. Mittaa kaikki tahnan raaka-aineet korkeaan kulhoon. Aja ne tasaiseksi tahnaksi.

2. Kaavi tahna leivinpaperiarkille. Taita arkki kaksinkerroin ja kauli tahna kevyesti noin ½ cm paksuksi levyksi. Nosta kuorrutuslevy pakastimeen jähmettymään.

Keväisen vihreä kuorrutus kruunaa lampaanfileen ja paahtopaistin pinnan. Voit kaulia tahnan ja leikata sen
kuvien mukaisesti, tai vain lusikoida ja levittää se fileiden päälle.

3. Suolaa ja pippuroi lampaanfileet tai -paahtopaistit. Ruskista ne molemmin puolin kuumalla paistinpannulla tilkassa öljyä. Nosta lihat leivinpaperin päälle uunipellille.

4. Leikkaa jähmettyneestä levystä lihojen muotoisia paloja ja nosta ne lihojen päälle. Kuorruta 200–225-asteisessa uunissa, jolloin myös liha kypsyy sopivaksi. Ulkofileille riittää 1–3 minuuttia ja paahtopaisteille noin 5 minuuttia.

Kotivinkki 5/2013

Katso myös:

Julkaistu: 29.1.2014
Katso myös nämä