Lakupiparit – lakritsin ystävän aromikkaat suosikkipiparit katoavat purkista yhdessä hujauksessa
5 h
{
Aktiivinen
30 minPassiivinen
4 h 30 minLakupiparit saavat ihanan maun raakalakritsijauheesta. Tasaa jouluruuhkaa ja leivo taikina pakastimeen odottamaan. Jaa taikina muutamaan pakastepussiin ja taputtele ohuemmaksi levyksi. Näin taikina sulaa kaulittavaksi nopeammin ja voit leipoa aina sopivan erän pipareita.
MA
KA
5
Kuvat
Julkaistu 9.11.2020

Lakupiparit – lakritsin ystävän aromikkaat suosikkipiparit katoavat purkista yhdessä hujauksessa
Reseptin ainekset (50 kpl)
Taikina
- 2 dlmuscovadosiirappia (tai ruokosokerisiirappia)
- 2½ dlsokeria
- 1½ rklraakalakritsijauhetta (esim. Urtekram)
- 2 tljauhettua kanelia
- 1 tljauhettua kardemummaa
- 250 gvoita
- noin 10 dlvehnäjauhoja
- 1muna
- 2 tlruokasoodaa
- 2 rklvettä
Lakupiparit – ohje:
- Mittaa pinnoitettuun kattilaan muscovadosiirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä ja välillä sekoitellen, noin 5 minuuttia. Ota kattila pois levyltä.
- Lisää kuutioitu voi ja anna sen sulaa kuumaan siirappiseokseen. Kun seos on jäähtynyt haaleaksi, lisää puolet jauhoista ja muna.
- Liuota sooda veteen ja sekoita se taikinaan. Lisää loput jauhoista. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Siirrä taikina peitettynä jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yön yli.
- Kauli taikina jauhojen avulla ohuemmaksi (noin 3 mm) levyksi. Ota taikinasta muotilla kuvioita. Siirrä kuviot lastan avulla leivinpaperille uunipellille. Jos teet ripustettavia piparikoristeita, tee reiät ennen paistamista (esimerkiksi pikkumuotilla tai omenaporalla).
- Paista piparkakkuja 175-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin värin. Säilytä jäähtyneenä kannellisessa rasiassa tai ripusta piparkakut koristeiksi.

Piparitryffelit – pyöräytä kimaltavat pallurat makeaksi joulunaposteltavaksi tai lahjaksi suklaanystävälle
Meillä kotona

Kinuskikissan piparikakku – mausteisen täytteen kruunaa kinuskinen kiille
Unelmien Talo&Koti

Joulupiparitaikina taipuu moneen makuun – 4 herkullista vaihtoehtoa
Kotivinkki

Piparkakkutaikina
Maku

Piparkakkutalotaikina – ohje, jolla rakennat joulun upeimman piparitalon
Maku

Piparikranssi – tässä on joulun suloisin tuliainen!
Maku

Piparkakkukranssi – syötävän suloinen koriste ilahduttaa myös lahjana
Meillä kotona

Pehmeät piparit – tuttu piparkakkujen maku suussasulavalla koostumuksella
Kotivinkki