Lakupiparit – lakritsin ystävän aromikkaat suosikkipiparit katoavat purkista yhdessä hujauksessa
Maidoton
Kasvis
5 h
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 4 h 30 min
Lakupiparit saavat ihanan maun raakalakritsijauheesta. Tasaa jouluruuhkaa ja leivo taikina pakastimeen odottamaan. Jaa taikina muutamaan pakastepussiin ja taputtele ohuemmaksi levyksi. Näin taikina sulaa kaulittavaksi nopeammin ja voit leipoa aina sopivan erän pipareita.
Mittaa pinnoitettuun kattilaan muscovadosiirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä ja välillä sekoitellen, noin 5 minuuttia. Ota kattila pois levyltä.
Lisää kuutioitu voi ja anna sen sulaa kuumaan siirappiseokseen. Kun seos on jäähtynyt haaleaksi, lisää puolet jauhoista ja muna.
Liuota sooda veteen ja sekoita se taikinaan. Lisää loput jauhoista. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Siirrä taikina peitettynä jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yön yli.
Kauli taikina jauhojen avulla ohuemmaksi (noin 3 mm) levyksi. Ota taikinasta muotilla kuvioita. Siirrä kuviot lastan avulla leivinpaperille uunipellille. Jos teet ripustettavia piparikoristeita, tee reiät ennen paistamista (esimerkiksi pikkumuotilla tai omenaporalla).
Paista piparkakkuja 175-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin värin. Säilytä jäähtyneenä kannellisessa rasiassa tai ripusta piparkakut koristeiksi.