Maku

Syksyn suloisin ilmestys! Kurpitsainen juurileipä ilahduttaa kumpuilevalla muodollaan

31 h 40 min
{
Aktiivinen
1 h
Passiivinen
30 h 40 min
Juureen leivottu leipä kohoaa uunissa kurpitsan muotoiseksi, kun se sidotaan naruilla ennen paistamista. Kaunis juurileipä on myös ihana tuliainen!
MU
MA
0
0
Julkaistu: 26.10.2022


Reseptin ainekset (1 leipä)

  • 200 gkypsennettyä, soseutettua myskikurpitsaa (noin ½ kurpitsaa)
  • 150 g (1½ dl)vettä
  • 150 gvirkeää, ruokittua juurta
  • 350 gvehnäjauhoja
  • 80 gruisjauhoja
  • 1 rklhunajaa
  • 10 g (½ rkl)suolaa

Lisäksi

  • paisto- tai paperinarua
Tulosta

Kurpitsainen juurileipä – ohje:

  1. Sekoita kurpitsasose, vesi, juuri ja hunaja. Lisää jauhot ja sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä astia kelmulla ja jätä huoneenlämpöön tunniksi.
  2. Lisää taikinaan suola, ensikohota, taittele ja muotoile yksi leipä.
  3. Leivo ja kohota pyöreän leivän tapaan
  4. Laita pyöreä kannellinen pata kuumenemaan 250-asteiseen uuniin.
  5. Leikkaa narusta neljä noin 50 cm:n pätkää. Solmi narut halutessasi keskeltä kiinni toisiinsa, mikä helpottaa asettelua. Poista kohotuskorista kelmu ja avaa pyyhe. Asettele narut leivän päälle ristiin sektoreittain. Kumoa leipä varovasti leivinpaperin päälle leikkuulaudalle.
  6. Poista kori ja irrota pyyhe varovasti. Solmi narut leivän päälle napakasti niin, että narujen väleihin jää suunnilleen samankokoiset välit. Leikkaa leivän taikinasektoreihin koristeviillot.
  7. Ota pata uunista ja nosta leipä leivinpaperin avulla pataan. Laita kansi päälle. Paista leipää ensin 250-asteisessa uunissa keskitasolla 20 minuuttia. Laske uunin lämpö 225 asteeseen, poista kansi ja jatka paistamista vielä 15–20 minuuttia.
  8. Nosta leipä padasta ja poista narut heti paistamisen jälkeen. Jäähdytä leipä ritilän päällä, jotta se pysyy rapeana.

Nappaa hapanjuuren ohje talteen täältä!

Vinkki!

Kypsennä puolikas kurpitsa uunissa paahtamalla sitä leikkuupinta alaspäin 200 asteessa noin tunnin ajan. Paahtaminen syventää kurpitsan makua.

Kommentoi »