5(2)
Kreikkalainen lammaspiirakka – Anna-Leenan muhkea piirakka maistuu ihanasti mintulta ja munakoisolta!
1 h 5 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 35 min
Lukijamme Anna-Leenan täydellinen lammaspiirakka maistuu pääsiäisestä toiseen. Kreikkalaisten makujen piirakassa yhdistyvät feta, lampaanliha, munakoiso ja tomaatit, minttua unohtamatta.
3.4.2023
 |
Maku
Reseptin ainekset
10 annosta
Pohja
100 gvoita
3 dlvehnäjauhoja
½ dl kylmää vettä
Täyte
1munakoiso
1 rkloliiviöljyä
1 tlsuolaa
1 sipuli
1valkosipulinkynsi
400 glampaanjauhelihaa (pakaste tai tuore)
2 tlkuivattua minttua
1 rs (250 g)kirsikkatomaatteja
200 gfeta- tai salaattijuustoa
200 gkreikkalaista jogurttia
1 dlruoka- tai kuohukermaa
1muna
½ tl mustapippuria
Viimeistely
tuoretta minttua ja/tai timjamia

Kreikkalainen lammaspiirakka − ohje:

  1. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi, lisää kylmä vesi, sekoita tasaiseksi. Pane taikina jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
  2. Leikkaa munakoiso noin sentin viipaleiksi. Paista viipaleet muutamassa erässä kuivalla paistinpannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Lisää lopuksi pannulle vähän öljyä ja kääntele viipaleet pannulla. Mausta suolalla (0,5 tl).
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Ruskista jauheliha ja sipulit pannulla, mausta mintulla ja suolalla (0,5 tl).
  4. Halkaise kirsikkatomaatit. Valuta ja kuutioi fetajuusto. Sekoita jogurtti, kerma ja muna.
  5. Kauli tai painele piirakkataikina voideltuun vuokaan (ø 28 cm). Paista pohjaa 200 asteessa uunin alatasolla ensin 10 minuuttia.
  6. Asettele pohjalle kerroksittain munakoisoviipaleita, jauhelihaa, juustoa ja tomaatteja. Kaada jogurttiseos päälle. Rouhi pippuria piirakan pinnalle.
  7. Jatka paistamista vielä 20–25 minuuttia. Viimeistele kreikkalainen lammaspiirakka yrteillä.

Punalaputettu karitsanjauheliha johti uuden lempipiirakan syntyyn

”Teen kolmivuorotyötä lähihoitajana, joten arkiruokani on nopeaa ja helppoa, kuten pastaa tai ruokaisaa salaattia. Minulla on suuri rakkaus ruoanlaittoon ja olen entiseltä ammatiltani kokki. Vapaapäivinä saatan kokata pitkän kaavan mukaan monta ruokalajia. Kokeilen uusia reseptejä ja käytän Satokausikalenteria ahkerasti.

Suunnittelen ruoanlaittoa niin, ettei hävikkiä syntyisi. Käytän ylijääneitä kasviksia ja kastikkeita vaikkapa murekkeisiin, pastavuokiin ja munakkaisiin. Hävikkimme onkin liki nolla. Kreikkalaista lammaspiirakkaa tein, kun löysin kaupasta punalaputettua karitsanjauhelihaa. Luottopiirakkapohjareseptini toimii tässäkin hyvin.”

Anna-Leena Kuisma, Tervo, Instagramissa @annaleenakuisma

Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.