Maku

Käpykakku

1 h 35 min
4.4
2

Käpykakku

LA
2
4.4
Klassinen käpykakku kuuluu monen suomalaisen juhlapöytään. Perinteisen voikreemin ja marjahillon sijaan jouluisessa käpykakussa maistuvat luumuhillo, rommi ja kermavaahto.
Teksti Elisa Johansson
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 annosta)

  • 5 kplmunaa
  • 1 3/4 dlsokeria
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dlperunajauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta

Täyte

  • 5 dllaktoositonta vispikermaa
  • 1/2 dlsokeria
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 300 ghedelmähilloa (luumu)

Kostutus

  • 1/2 dlrommia
  • 1 dlvettä

Kuorrutus

  • 500 gmarsipaania
  • 1/2 dlkaakaojauhetta

Tee näin

1 h 35 min
{
AKTIIVINEN50 min
PASSIIVINEN45 min

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun (Ø 24 cm) kakkuvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 40–45 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi, makeuta sokereilla.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohja rommi-vesiseoksella. Levitä päälle puolet hillosta ja 1/3 kermavaahdosta. Nosta päälle toinen kakkukerros, kostuta ja täytä. Kostuta myös päällimmäinen kakkukerros.

Muotoile kakku kävyn malliseksi. Leikkaa molemmilta sivuilta suikaleet kakkua pois. Nosta suikaleet pienemmiksi leikattuina paloina kakun päälle, jolloin saat käpymäisen muodon.

Levitä loppu kermavaahto kakun pintaan ja täytä kolot.

Lisää marsipaanin sekaan 2 rkl kaakaota. Vaivaa marsipaania käsissä, kunnes se on ruskeaa.

Siivilöi pöydälle kaakaojauhetta ja kauli marsipaani 2–3 mm paksuiseksi levyksi. Pyöräytä marsipaani kaulimen ympärille ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Painele siististi kakun pintaan, leikkaa alareunasta ylimääräinen marsipaani pois.

Leikkaa saksilla kakun pintaan koloja. Pidä sakset noin 45 asteen kulmassa.

Vinkki!

Leivo kakkupohja 1–3 päivää ennen täyttöä ja säilytä jääkaapissa. Kakku mehevöityy, kun täytät sen edellisenä päivänä. Kuorruta vasta tarjoilupäivänä.

MITÄ PIDIT?
4.4
Katso myös nämä