Maku

Joulutortut

25 h 5 min
4.1
0

Joulutortut

Teksti Saara Törmä
Kuvat Elina Himanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 kpl)

Rahkavoitaikina

  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 200 gvoita
  • 250 gmaitorahkaa

Luumutäyte

  • 200 gkuivattuja luumuja
  • 1 1/2 dlvettä
  • 1 tlkanelia
  • 1 /2 tlvaniljasokeria
  • 2 rklrommia

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Tee näin

25 h 5 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN24 h 20 min

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää voi ja nypi seos sormenpäillä tai sähkövatkaimella muruiksi. Lisää rahka ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä turhaan vaivaa taikinaa, jotta se ei sitkisty. Peitä taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Taikina säilyy kylmässä muutaman päivän.

Tee luumutäyte tai käytä valmista torttutäytettä. Pilko kuivatut luumut saksilla paloiksi ja kumoa kattilaan. Lisää vesi ja kaneli.Keitä hiljaisella lämmöllä, kunnes luumut ovat pehmenneet. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja rommi. Anna seoksen jäähtyä.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Jaa taikina kahtia ja jätä toinen puoli jääkaappiin. Kauli taikina hyvin jauhotetulla leivinpöydällä suorakulmioksi ja leikkaa se terävällä veitsellä tai taikinapyörällä neliöiksi. Pane ylimääräinen taikina takaisin jääkaappiin.

Leikkaa perinteisiä tähtitorttuja varten neliöiden kulmista keskustaa kohti viillot tai kehittele oma torttumallisi. Nostele neliöille luumuhilloa ja sulje tortut. Perinteiset tähtitortut teet nostamalla joka toisen
terävän kulman keskelle. Nipistä kulmat tiukasti yhteen ja nosta tortut pellille leivinpaperin päälle.

Kauli ja tee tortuksi myös toinen puoli taikinasta. Voitele tortut munalla ja paista niitä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia.

•Voit myös nipistää kulmat ensin keskelle, voitele torttu munalla ja sinetöi saumakohta hillolla.

MITÄ PIDIT?
4.1
Katso myös nämä