Jouluinen pullakranssi

1 h 40 min
3
0

Jouluinen pullakranssi

Teksti Kati Pohja
Kuvat Timo Villanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (30 annosta)

Taikinajuuri

  • 25 ghiivaa
  • 3 dlkevytmaitoa
  • 2 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 2 rklsokeria

Alustukseen

  • 1 dlsokeria
  • 2 tlkardemummaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1 kplmunaa
  • 50 gvoita
  • 5 dlvehnäjauhoja

Täyte

  • 50 gvoita (huoneen lämpöistä)
  • 1/2 dlsokeria
  • 100 gappelsiininkuoripaloja
  • 1 dlrusinoita
  • 50 gmantelimassaa (raastettuna)
  • 50 gsuklaata (rouhittuna)

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Pinnalle

  • 2 rklraesokeria
  • 25 gmantelilastuja

Tee näin

1 h 40 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN1 h

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kulhoon jauhot ja sokeri. Sekoita, kunnes saat vellimäisen taikinajuuren.
Nosta kulho lämpimään vesihauteeseen ja peitä liinalla. Kun taikinajuuri kuplii, noin 10 minuutin kuluttua, se on valmis alustettavaksi.
Sekoita juureen sokeri, mausteet ja huoneenlämpöinen muna. Alusta joukkoon pehmeä voi ja vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa, kulhosta ja käsistä irtoavaa.
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 25 × 40 cm:n kokoiseksi levyksi.
Voitele levy pehmeällä rasvalla. Ripottele päälle sokeri, appelsiininkuoripalat, rusinat, mantelimassa ja suklaa.
Kääri levy rullalle pitkän sivun puolelta. Nosta rulla leivinpaperoidulle pellille ja pyöräytä kranssiksi. Yhdistä rullan päät limittäin toisiinsa ja tarvittaessa nipistele kiinni.
Leikkaa terävällä veitsellä tai saksilla rullaan viiltoja noin 1 1/2 cm:n välein. Viillot ovat sopivan syviä, kun rullan alaosasta jää noin 1/4 leikkaamatta. Työnnä syntyneitä viipaleita vuorotellen puolelta toiselle.
Peitä kranssi leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa vähintään puoli tuntia.
Voitele hyvin kohonnut jouluinen pullakranssi munalla. Ripottele pinnalle koristeeksi mantelilastuja ja raesokeria.
Paista jouluinen pullakranssi kauniin kullanruskeaksi 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
•Mehevätäytteisen jouluisen pullakranssin taikina saa olla vähärasvainen.
•Huurrehavuja saat, kun sivelet havut valkuaisella ja ripottelet päälle tomusokeria. Anna koristeen kuivua yön yli.

MITÄ PIDIT?
3
Katso myös nämä