Kotivinkki

Ihanan makea pihlajanmarjaleipä

2 h 30 min
3
0

Ihanan makea pihlajanmarjaleipä

Helppotekoinen pihlajanmarjaleipä tarjoillaan voin ja teekupposen kanssa iltapalaksi. Leipä maistuu sopivasti makealta, sillä taikinaan on lisätty päärynää ja siirappia. Kun lisäät päärynää myös paloina, saat leipään kivan hedelmäisen maun ja rakennetta.
Teksti Taina Vuohelainen
Kuvat Arto Vuohelainen
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 leipää )

  • 2 dlpihlajanmarjoja
  • 2 dlvettä keittämiseen
  • 4 dlvettä
  • 30 gtuorehiivaa
  • ½ rklpsylliumia
  • 8–9 dlvehnäjauhoja
  • 2keskikoista päärynää raasteena
  • 1pieni päärynä kuutioina
  • 1 rklsuolaa
  • 1 dlsiirappia
  • 2 dlkaurajauhoja
  • 1 dlhasselpähkinöitä
  • 2 rklöljyä

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN2 h

1. Puhdista ja huuhdo marjat. Voit käyttää ne sellaisenaan tai keittää ne pehmeiksi. Kiehauta tällöin marjoja noin 10 minuuttia. Siivilöi ja ota marjat talteen.

2. Lämmitä 4 dl vettä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva liemeen, lisää psyllium sekä 2 dl vehnäjauhoja ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä 15 minuuttia, kunnes vellimäinen taikina kuplii.

3. Raasta kaksi päärynää hienoksi raasteeksi ja kuutioi pikku päärynä. Sekoita päärynäraaste ja -kuutiot, suola, siirappi, öljy, loput vehnä-sekä kaurajauhot taikinaan. Alusta tasaiseksi.

4. Puolita pähkinät veitsellä ja pyöräytä marjat vehnäjauhoissa, jotta ne sekoittuvat tasaisemmin taikinaan. Lisää pähkinät ja marjat alustettuun taikinaan. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 1,5 tuntia.

5. Jaa taikina 2 osaan, pyöritä pötköksi ja kierrä pötköä muutaman kerran, niin että pidät sen molemmista päistä kiinni. Näin saat pihlajanmarjaleivän keskelle kierteisen muodon. Jätä leivät pötköksi tai yhdistä päät. Ripottele jauhoja leipien pintaan ja kohota leipiä leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä liinan alla vielä 30 minuuttia.

6. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja uunin pohjalle 2–3 dl kiehuvan kuumaa vettä uunin kestävässä astiassa. Paista leipiä 5 minuuttia ja laske sitten uunin lämpötila 200 asteeseen. Paista pihlajanmarjaleipää vielä 20–25 minuuttia. Kokeile leivän kypsyyttä pohjasta rystysellä kumauttamalla. Kypsä leipä kumahtaa ontosti. Tarjoa pihlajanmarjaleipä voin kera.

Kun pihlajanmarjaleipä on leivottu, katso myös nämä 

Tämä limppu kannattaa leipoa

Paras pataleipä

MITÄ PIDIT?
3
Katso myös nämä