


Älä heitä parsakaalin jalkaa pois! Siitä syntyy maukas yhden astian pasta
Käytä parsakaali kokonaan, kukinnoista varteen asti. Isossa parsakaalissa jalka saattaa olla yli puolet koko kaalin painosta, joten sitä ei todella kannata heittää hukkaan. Tähän pastaan sopii parsakaalin lisäksi kaikki mahdolliset juustojen ja yrttiruukkujen jämät, joten se on todellinen hävikkiherkku!
Koko parsakaali on herkkua tyvestä latvaan. Silti moni nyppii ruokiin vain vihreät kukinnot, ja napakka osa kasvista jää kokonaan käyttämättä. Kun kuorit varren ohuelti ja poistat kuivahtaneen tyviosan, rapsakka ja mehevä varsi on valmis käytettäväksi.
Parsakaalin varsi sopii paistoksiin, keittoihin, wokkeihin, muusiin tai patoihin. Raasta varsi salaattiin tai kasvispihvitaikinaan, keitä soseisiin. Leikkaa varsi pitkiksi ohuiksi tikuiksi, kiehauta ja syö voisulan tai -kastikkeen kanssa tankoparsan tapaan.
Parsakaalin voi myös pakastaa: kuori ja pilko varret käyttövalmiiksi paloiksi ja nakkaa suoraan pakastimesta kypsennettäviin ruokiin.
Hävikkipasta parsakaalin varresta – ohje:
- Kuori parsakaalien varsiosat ja pilko pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista mehu.
- Kuumenna öljy kattilassa. Paista valkosipulia hetki ja lisää parsakaalipalat. Ruskista noin pari minuuttia. Lisää joukkoon pasta, vesi, kerma ja liemikuutio. Hauduta kannen alla keskilämmöllä 15 minuuttia, sekoita välillä.
- Lusikoi pastaan tuorejuusto, lisää sitruunan mehu ja kuori sekä oliivit. Mausta oreganolla ja pippurilla.
Vinkki!
Voit tehdä yhden pannun pastan myös uunissa. Sekoita kaikki ainekset 2 litran vetoisessa vuoassa ja kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.