Gratinoidut kukkakaalilampaat

Ainekset (4 annosta)
- 600-700 gkukkakaalia
- kasvislientä keittämiseen
Kastike
- 2½ dlkermaa tai täysmaitoa
- 200 gKippari-juustoa tai 3-3½ dl juustoraastetta (esim. emmental-mozzarellaa)
Lisäksi
- 1-2ruukkua lehtikaalia
- 1-2 dlpakasteherneitä
Koristeluun
- kuivattuja pehmeitä ja kivettömiä taateleita
- 1-1½ rklmaustamatonta tuorejuustoa
- kokonaisia mustapippureita
1. Poista kukkakaalista lehdet ja kova kanta. Leikkaa kaali pienemmiksi paloiksi ja muotoile palat niin, että kukkakaalikukinnot muistuttavat lepääviä lampaita.
2. Esikypsennä palat vähässä, suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi, eli koosta riippuen 3-4 minuuttia. Valuta palat ja asettele uunivuokaan vieri viereen kukintopuoli ylöspäin.
3. Kiehauta maito pinnoitetussa kattilassa ja sulata sekaan juustoraaste. Sekoita tasaiseksi ja valele juustokastike vuokaan kukkakaalipalojen pintaan.
4. Nosta vuoka uunin keskitasolle ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin paistovärin.
5. Tee kaalien kypsyessä lampaille päät. Halkaise kuivatut taatelit pituussuunnassa kahtia. Käännä toinen puolikas toisen sisään niin, että päälle jäänyt taatelinpuolikas täyttyy. Ota tuorejuustosta veitsenkärjellä pienet nokareet ja muotoile ne pyöreiksi silmien pohjiksi. Paina nokareet ”taatelipäihin” ja paina niiden keskelle vielä kokonaiset mustapippurit.
6. Kiehauta ruukkulehtikaalin lehdet suolalla maustetussa niukassa vedessä nopeasti kypsiksi ja lisää kattilaan loppuvaiheessa pakasteherneet. Valuta pois vesi ja halutessasi lisää loppuvaiheessa sekaan nokare voita.
7. Asettele lautasille lampaille kukkakaaleista vartalot, taateleista päät ja lehtikaaleista ja herneistä syötävää. Nauti gratinoidut kukkakaalilampaat.