Graavilohitartar leipäsiivujen välissä

Reseptin ainekset (10 annosta)
- 500 gmerilohifileetä
- 1limetin kuori raastettuna
- 1 ½ rklkarkeaa merisuolaa
- 1 rklsokeria
- 1 tlmustapippuria myllystä
Lisäksi
- 1 rklvastapuristettua limetinmehua
- 2 rklruohosipulia hienonnettuna
- 1Maalahden limppu tai saaristolaisleipä
Ruohosipuli-limettiöljy
- 2 rklvastapuristettua limetinmehua
- ½ ruukkuaruohosipulia hienonnettuna
1. Nypi ruodot pois lohifileestä. Poista ylimääräinen rasva fileen reunoilta ja pyyhi kalan pinta kuivaksi.
2. Pese limetti huolellisesti ja raasta sen vihreä kuori.
3. Aseta kalafilee nahkapuoli alaspäin lautaselle ja ripottele suola, sokeri, pippuri ja limetinkuoriraaste tasaisesti kalan pinnalle. Peitä kelmulla ja nosta kala kylmään vähintään viideksi tunniksi, mieluiten koko yöksi.
4. Pyyhi mausteet kalan pinnalta talouspaperilla. Irrota nahka fileestä veitsellä. Hienonna lohi pieniksi kuutioiksi kulhoon.
5. Lisää joukkoon limetinmehu ja ruohosipuli. Sekoita ja maista.
6. Leikkaa leivästä ohuita viipaleita ja ota niistä esimerkiksi piparkakkumuotilla haluamasi muotoisia paloja. Tarvitset kaksi leipäpalaa kutakin leipästä kohden ja leipäsiä koosta riippuen 1–3 per syöjä.
7. Sekoita ruohosipuli-limettiöljyn ainekset keskenään. Säästä muutama ruohosipulinvarsi koristeluun.
8. Levitä leipäpalat työtasolle ja sivele leipien pinta ruohosipuli-limettiöljyllä.
9. Pane leipäpala muottiin öljytty puoli ylöspäin, lusikoi päälle reilusti lohitartaria ja paina toinen leipäpala tiiviisti päälle. Irrota leipänen varovasti muotista ja valmista loput samaan tapaan. Koristele ruohosipulilla. Mikäli et tarjoa leipäsiä heti, peitä ne kostutetulla liinalla ja nosta kylmään, jotta leivät eivät kuivahda.
Kurkkaa myös, miten valmistuu perinteinen graavilohi tai kokeile tehdä graavilohesta herkulliset lohirullat wasabilla tai graavilohi-tuorejuustorullat.