Maku

Gluteeniton marsipaani-bostonpulla

1 h 30 min
{
Aktiivinen
30 min
Passiivinen
1 h
Täydellinen gluteeniton pulla saa keliaakikon onnen kyyneliin! Kauramaito tekee pullasta pumpulinpehmeää, marsipaani mehevöittää taikinan ja toffeinen maitotiiviste viimeistelee gluteenittoman juhlapullan vastuttamattoman hyväksi.
GL
4
5
Julkaistu 30.7.2015


Reseptin ainekset (30 palaa)

Taikina

  • 5 dlgluteenitonta kaurajuomaa
  • 50 ghiivaa
  • 2 dlsokeria (tai 2 1/2 dl intiaanisokeria)
  • 1 1/2 tlpsylliumia
  • 1 rklkardemummaa
  • 1 tlsuolaa
  • 2 kplmunaa
  • 200 gvoita (tai margariinia)
  • 16 dlgluteenitonta jauhoseosta (esim. Pirkka tai Sunnuntai)

Täyte

  • 200 gmarsipaania
  • 75 gvoita (pehmeää)
  • 3 rkljuoksevaa hunajaa
  • 1 tlkanelia

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Päälle

  • 400 gkondensoitua maitoa (karamellisoitua maitotiivistettä eli dulce de lecheä)
Tulosta

Sekoita kulhossa kädenlämpöinen neste, murennettu hiiva, sokeri, psyllium, kardemumma ja suola. Anna turvota 10 minuuttia.

Lisää turvonneeseen taikinaan munat. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja voimakkaasti sähkövatkaimen taikinakoukuilla vatkaten.

Kun noin puolet jauhoista on lisätty, vatkaa taikinaan pehmeä rasva.

Lisää loput jauhot ja vatkaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla kimmoisaksi. Taikina jää melko pehmeäksi mutta se napakoituu kohottamisen aikana.

Anna taikinan levätä peitettynä noin 15 minuuttia.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi (noin 20 cm x 40 cm).

Murenna huoneenlämpöinen marsipaani kulhoon. Vatkaa marsipaani, voi, hunaja ja kaneli sähkövatkaimella tasaiseksi.

Levitä marsipaaniseos taikinalevylle. Kääri taikina napakaksi rullaksi. Leikkaa taikinasta 3–4 cm:n levyisiä viipaleita. Nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille pyöreään bostonpullan muotoon.

Kohota gluteenitonto bostonpullaa peitettynä noin 30 minuuttia.

Voitele bostonpulla vatkatulla munalla. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 17–20 minuuttia, kunnes leivonnainen on kypsä ja kauniin värinen. Anna gluteenittoman pullan jäähtyä ennen kuorruttamista.

Notkista karamellisoitu maitotiiviste lämmittämällä sitä kattilassa koko ajan sekoittaen. Valuta maitotiiviste gluteenittoman bostonpullan päälle.

Tarjoa gluteeniton bostonpulla mahdollisimman tuoreena.

  • Kunnon vatkaaminen sähkövatkaimen taikinakoukuilla on kimmoisan taikinan salaisuus.
  • Voit viimeistellä glueenittoman pullan myös tomusokerikuorrutuksella. Jos pakastat pullan, kuorruta se vasta sulattamisen jälkeen.
  • Huomioithan että kaikki kauramaitovalmisteet eivät ole gluteenittomia. Voit käyttää taikinaan myös manteli- tai soijamaitoa.
5 kommenttia