Ellen Svinhufvudin kakku

2 h 15 min
4.4
0

Ellen Svinhufvudin kakku

LA
GL
0
4.4
Teksti Saara Törmä
Kuvat Elina Himanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 palaa)

Pohja

  • 3 1/2 dltomusokeria
  • 6 kplvalkuaista
  • 150 gmanteleita (jauhettuna)

Täyte ja kuorrute

  • 1 1/2 dlkahvijuomaa
  • 5 rklsokeria
  • 1 1/2 dllaktoositonta vispikermaa
  • 300 gvoita (laktoositon)
  • 100 gmanteleita (jauhettuna)

Pinnalle

  • 25 gmanteleita (lastuina)
  • 2 rkltomusokeria

Tee näin

2 h 15 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN1 h 30 min

Vuoraa 2 peltiä leivinpaperilla. Mittaa sokeri ja valkuaiset kulhoon ja vatkaa niitä sähkövatkaimella noin 20 minuuttia, kunnes vaahto on muuttunut sitkeäksi. Lisää lopuksi mantelijauhe varovasti sekoittaen.

Jaa marenkiseos pelleille neljään osaan ja levitä noin 25 × 18 sentin suorakaiteiksi. Pane molemmat pellit yhtä aikaa uuniin ja paista pohjia 125 asteessa noin 1 1/2 tuntia, kunnes ne ovat täysin kuivuneet. Vaihda peltien paikkaa muutamia kertoja paiston aikana. Irrota pohjat varovasti lastan avulla ja jätä jäähtymään uuniritilän päälle.

Sekoita kuuman kahvin joukkoon sokeri. Lisää kerma ja anna seoksen jäähtyä. Vatkaa voi vaahdoksi. Vatkaa kahvi-kermaseosta voihin pienissä erissä. Lisää lopuksi jauhetut mantelit. Jaa täyte täysin
jäähtyneille pohjille ja tasoita. Pinoa kakku.

Paahda mantelilastuja paistinpannulla miedolla lämmöllä, kunnes ne saavat väriä. Jäähdytä lastut ja painele niitä kakun pintaan.

Siivilöi koristeeksi vielä tomusokeria ja nosta kakku jääkaappiin viilenemään ennen tarjoilua.

•Tälle ihanalle kakulle on antanut nimensä kolmannen presidenttimme vaimo, Ellen Svinhufvud. Hän ihastui rapeaan, vienosti kahvilta ja manteleilta maistuvaan kakkuun ikihyviksi. Kahvipöydässä se on
omimmillaan, mutta raikkaiden hedelmien kanssa tarjoiltuna kakku on myös juhlava jälkiruoka.

MITÄ PIDIT?
4.4
Katso myös nämä